АКО ВАШАТА ИКОНА СТОИ НА ОВА МЕСТО ВО ВАШИОТ ДОМ, ТРГНЕТЕ ЈА ВЕДНАШ: Многу луѓе ја чуваат таму, не знаат дека привлекуваат НЕСРЕЌА

Икона е слика на светец пред која се молиме за благосостојба и здравје на нашите најблиски, но во неа наоѓаме и утеха во тешките моменти од животот, па затоа е многу важно каде се наоѓа во дома.

Првото и основно правило при поставувањето на православните икони во стан или куќа, според христијанските обичаи и верувања, вели дека оваа света слика треба да биде поставена на источниот ѕид од главната почесна соба.
Меѓутоа, бидејќи честопати куќите или становите во кои живееме не се ориентирани како храмови и цркви во правец исток-запад, често се случува да има прозорец или тераса од источната страна, а иконата да не може да се постави во токму тоа место. Во тој случај, закачете го на јужниот или северниот ѕид. Само не го ставајте на западната страна – секогаш избегнувајте го!

Како да поставите икона на ѕидот?

Најпрво треба да се запази правилото за распоредување на иконите на иконостасот, што значи дека доколку во вашиот дом имате икони на Исус Христос, Пресвета Богородица и иконата на крштенската слава, тие да бидат поставени така дека иконата на Исус стои во средината, додека на левата страна (твојата лева страна кога ја гледаш иконата) треба да биде поставена иконата на Богородица, а на десната страна семејната икона на славата на крштевањето.
Меѓутоа, ако имате само икона Христова или само Богородица, во тој случај словенската икона треба да се стави на левата страна. Исто така, важно е полицата на ѕидот или во плакарот да биде малку над нивото на вашите очи, така што погледот на иконата е насочен од дното нагоре.

Што не треба да има до иконите?

Други несветски предмети не смеат да останат покрај нив:

сувенири,
фотографии,
играчки,
лични предмети,
светилка,
телефон,
компјутер
некои други слики,
таписерии итн.
По купувањето, погрижете се да ја осветите иконата во храм, пред да ја ставите на соодветно место – во централната просторија на вашиот дом каде што го поминувате поголемиот дел од вашето време – дневна или трпезарија. Можете исто така да ја поставите иконата во ходникот.

Кое место поканува несреќа?

Дефинитивно не треба да го чувате на телевизорот, бидејќи обичајот вели дека е богохулење и повикува на лоша среќа. Постои и мит дека иконите не треба да се ставаат во спалната соба.

Во Русија, тие веруваат дека секоја куќа е мала црква, затоа, во секое православно семејство, полица со икони се наоѓа на најистакнатото место на живеење. Во исто време, бројот и богатството на украсите на иконата говорат за богатството и положбата на домаќинот во општеството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *