Ако видите жена во црна наметка дошол или спасот или казната

Таа спаси животи на многумина и ги поведе на вистинскиот пат на верата. Поминуваат векови, а приказната за светителот продолжува да ги инспирира срцата на верниците. И ја зајакнува верата, враќајќи нè, одново и одново, до нејзината суштина. Сите спасени ја раскажаа истата приказна, за жена во црна наметка

“Офицер на ЈНА и член на тогаш неприкосновената партија беше пронајден на колена на подот од белградска капела потоната во карпата под ѕидовите на тврдината Калемегдан, посветена на Света Петка. Кога еден од верниците го праша како тој, како воен човек, толку слободно ги изразува своите верски чувства и покрај тоа што Партијата му забрани да го стори тоа, тој одговори: „Оваа црква ми го спаси животот“.

За време на Втората светска војна, бев нападнат во близина од германска патрола и ме бркаа полициски кучиња што беа на моите потпетици. Спасот го барав во оваа пештера – црква што во тоа време немаше ниту врата што може да ме заштити од кучиња. Трчајќи во црквата, очекував да влезат кучињата и да ме растргнат пред да пристигне патролата. Сепак, кучињата пристигнаа и лаеја, но не влегоа над прагот.

Потоа пристигна полицијата и едниот влезе внатре со пиштол и батерија. Во тој момент, пред мене се појави жена во црна наметка и стоејќи пред мене, го рашири наметката за да ме покрие. Војникот светеше со батеријата над мене и над сите ѕидови и агли на капелата, и тој не ме виде. Бев невидлив за него!

Војниците притрчале и жената во црно исчезнала. Само по два часа собрав храброст да ја напуштам капелата, не знаејќи дали моите гонители се близу, но сè што беше надвор беше мирно и изгледаше смирувачки. Подоцна, дознав дека оваа црква е посветена на Велики петок. Погледнувајќи ја иконата, видов дека е облечена во црн фустан и затоа ја препознав. Таа ми го спаси животот, па затоа доаѓам тука да и се заблагодарам “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *