Ако сакате да ги избегнете вирусите и настинките што доаѓаат тогаш направете го оваа

Доаѓа зима, а со тоа и настинки, вируси и разни инфекции. Научете од експерти како да ги спречите

Која е храната што ќе ни помогне да ја спречиме можноста да се разболиме во наредните студени денови?

Климата во која живееме и која го менува нашето здравје има три важни елементи. Промена на температурата, влажноста и нарушување на притисокот во воздухот. Секој од овие елементи значително влијае на стабилноста на здравјето , особено кај оние луѓе кои страдаат од болести кои не се засегнати од таквите промени.
Многумина мислат дека областите со најголеми климатски промени се некаде во тропските предели или на Арктикот, сепак, тоа не е така. Најголемите климатски промени се во зоната на нашиот живот, во областите со умерена клима.
Нашето тело реагира на такви ненадејни промени со механизмот на хомеостаза , па се обидува да одржува постојана рамнотежа во зачувување на функционалноста на сите биохемиски процеси во него, со цел да се обезбеди стабилна здравствена состојба . Во такви ситуации, нашиот организам , неговото внатрешно седиште, треба да работи многу повеќе за да не загрее. Седумдесет и пет проценти од храната што ја јадеме секој ден се троши само за загревање на телото .

Кога надворешната температура опаѓа под налетот на студените денови и временски услови, тогаш алкалноста на нашата крв значително се зголемува. Постои промена во физиолошките процеси во телото: механизмот за потрошувачка на енергија ја зголемува неговата активност, а во исто време човечкиот мотор се префрла на поголема брзина.
Сите овие промени им носат страдање на оние кои страдаат од хронични заболувања. Сите лекови што се користат за поправка на такви состојби се всушност кисели, кои на тој начин се борат против зголемената крвна база, предизвикана од пад на температурата.

Во такви ситуации, најдоброто средство за воспоставување киселинско-базна рамнотежа во телото, а во исто време и сосема природно, е ЈАБОЛКОВ ОЦЕТ. Разреден во чаша вода со евентуално додавање на две лажички мед ќе биде многу потребен еликсир да се воспостави стабилна здравствена состојба. Исто така, треба да се додаде дека топлината ја намалува зголемената алкалност на крвта, а во исто време ја ублажува болката .

Се разбира, во такви ситуации мора да се грижиме и за нашата исхрана. Лебот што го јадеме треба да биде ‘ржан , или направен од пченкарно брашно . Наместо бели, рафинирани шеќери, треба да користите природен, особено мед. Мора посебно да внимавате да избегнете лимони , всушност сите агруми и нивните сокови, бидејќи тие ја зголемуваат основната реакција на урината, што пак води до зголемена основна реакција на крвта.
Наместо лимони и портокали, јадете рибизли , брусница , јаболка и сите бобинки . Не заборавајте на свежите пиперки. Рибизлата е особено препорачлива бидејќи содржи големи количини на природен, органски витамин Ц., Како и витамини К и А, Б комплекс витамини . Исто така, големи количини на Калиум, што е многу важно за работата на срцето. Рибизлата успешно третира пневмонија , ја намалува хипертензијата , е значаен извор на антиоксиданси и го подобрува квалитетот на нашата кожа и коса.

Треба да ја намалите или целосно да се откажете од употребата на мускулно месо : телешко , јагнешко , свинско , во вашата исхрана, бидејќи тие исто така ја зголемуваат алкалноста. Млеко, јајца, сирење, рибино месо , исто така затоа што овие намирници имаат ист ефект. Можете да јадете домашен јогурт и младо сирење, бидејќи тие се малку кисели и ја менуваат реакцијата на урината од основата во нормално кисело. Всушност, треба да јадете храна со малку протеини и богата со јаглени хидрати, вклучувајќи зелен лиснат зеленчук и корени .
Сето ова ќе влијае на вашата органска машина да ја намали брзината и повеќе да не ја зголемува, што значително ќе придонесе да се чувствувате добро и функционалната состојба на вашето тело да биде во целосна подготвеност

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *