Ако сакате добро воспитано дете, ова мора да го имате на ум: Само една работа е многу важна!

Мајката и таткото честопати во лето го носеа својот син кај баба му.

Кога порасна, тој им рече на родителите: „Јас сум веќе голем, зошто ме третирате како мал? Можам сам да ја посетам баба ми!” По дискусијата, родителите се согласија. Сите стојат на перонот, неговите родители му даваат насоки и совети, а синот постојано повторува:

Да, знам, знам, ми го кажавте истото 100 пати.
Синко, ако се чувствуваш лошо или исплашено, ова е за тебе“, рече таткото ставајќи нешто во џебот на момчето.

Момчето седна во купето, возот тргна и тој отсутно почна да гледа во пејзажите што му поминуваа пред очи. А наоколу непознати се туркаат, викаат, влегуваат, излегуваат, кондуктерот го прекори со огорченост, некој го прекори и наеднаш момчето стана немирно. Се сети дека е сам во возот и дека мама и тато сега не се до него, па се исплаши и почна да ги голта солзите. И тогаш се сети дека татко му стави нешто во џебот.

Момчето пронајде свиткано парче хартија и прочита: „Синко, јас сум во соседниот вагон“. Така е и во животот – треба да ги пуштиме децата, верувајќи им, но секогаш мораме да бидеме во соседниот вагон за да не се плашат. Мора да бидеме блиски – додека сме живи!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *