„Балканскиот Ерусалим“ – манастир Рила е божествена убавина која секој треба да ја види еднаш во животот

Рилски манастир е најголемиот и најстар православен манастир на Балканот. Наречен уште и „Балканскиот Ерусалим“, манастирот е лоциран во југозападниот дел од планината рила во Бугарија, на надморска висина од 1.147 m, на влезот на реките Друшлевица и Рилска.

Основан е во текот на 10 век, од страна на првиот бугарски монах-пустиник Јован Рилски.
Од Софија е оддалечен околу 117 km, што значи дека прилично брзо може да стигнете до него. Овој скриен бисер на Балканот, колевка и столб на бугарскиот дух и народност има бројни признанија за културната и уметничката вредност.
Уништен од пожар на почетокот на 19 век, комплексот бил повторно изграден помеѓу 1834 и 1862 година. Од 1961 година, Рилскиот манастир е претворен во Национален музеј, а УНЕСКО го прогласил целиот комплекс за споменик на културата од светско значење.

Интересно е што манастирот е прикажан на бугарската банкнота од 1 лев.
Ова свето место мора да го посетите барем еднаш во животот и да го почувствувате мирот и спокојот.
ШТО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ВО И ОКОЛУ МАНАСТИРОТ РИЛА ?
Манастирскиот музеј
Покрај главните градби што веќе ви ги претставивме, би било добра идеја, додека сте во манастирската зграда, ако потрошите време да видите музејската изложба кај манастирот. Основан во крајот на 19 век, музејот зачувал вредни модели на улгарската уметност Б од 14 – 19 век. Еден од највредните експонати е дрвен крст со рафинирана скулптура, изработен од таткото на занаетчијата Рафаел Рафаел.

Магертница
„Магерница“ се нарекува кујна во манастирот, а во неа може да се видат огромните котли во кои монасите подготвувале варена овца за лаиците за време на најголемите свечености.

Црква – костурница „Пресвета Богородица“
Црквата е изградена специјално за ритуали на гробишта и нормално околу неа се закопани сите монаси кои живееле во манастирот, а во храмот бил костурницата. Црквата на гробиштата е изградена во три етапи, почнувајќи од првата етапа во 14 век. .
„Пресвета Богородица“ се наоѓа во југот манастирскиот комплекс.
Пештера Свети Иван Рилски
Пештерата во која живеел светецот пет години и каде што пронашол вечен мир е една од најголемите атракции во непосредна близина на Рилскиот манастир. .
Ако одлучите да го посетите, само треба да ја следите обележаната патека од 4 км што ќе ве однесе токму таму.
На почетокот споменав дека следбениците на монахот – пустиникот изградил мала камена црква во близина на пештерата. Па, оваа црква сè уште стои, па можете да ја видите со пештерата.

Најверојатно, црквата е изградена во 14 век, но од 1820 година е обновена.
Преку тесен отвор помеѓу карпата и црквата, можете да влезете во пештерата и, според верувањата, само праведен човек може да помине низ неа.
Легендата за светителот вели дека тој бил исцелител и им помагал на сите на кои им била потребна неговата помош. Можеби ова е една од досегашните причини, околу пештерата и црквата, луѓето да остваруваат врски во надеж дека Свети Иван Рилски ќе ги излечи нивните болести.
Манастирскиот комплекс е активен, машки манастир, отворен за посетители во текот на целата година.
Пред портите на манастирот има паркинг, за да можете безбедно да го оставите вашиот автомобил таму. Околу манастирот има доволно продавници за сувенири каде што можете да купите нешто за паметење, но ви препорачуваме прво да ја видите продавницата за сувенири во манастирот, каде што ќе најдете широк спектар на сувенири за да ги однесете дома како сувенир на ова бугарско свето место. .
Доколку сакате да преноќите, манастирот Рила нуди сместување и храна.
И да, скоро и да заборавив! Манастирот е познат по најдоброто тесто/пржено тесто/во светот и со уникатно млеко од бивол .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *