Безценен продукт кој всуштност има одбрамбен механизам против вируси

Претстои тешка зима бидејќи, заедно со зимските вируси ни доага и сезонатта на грип. Зајакнувањето на имунолошкиот систем, како и секоја година, е нашето главно оружје во борбата против вирусите и инфекциите.

Вообичаените здравствени совети да земате повеќе витамини, свежи и разновидни, го поткрепува уште еден предлог на нутриционистите, кој звучи како добро заборавена стара практика на која луѓето се потпирале во минатото.
Станува збор за свинска маст, која во минатото била добро познат зајакнувач на имунитетот.

Украинската нутриционистка Људмила Гончарова потсетува дека на човечкото тело му треба животинска маст за да му помогне да ги надмине вирусите – од едноставни настинки до сериозни состојби на грип, а во моментот и пред заканата од нов и сè уште непознат за науката вирус – инфекција со коронавирус.

Свинската маст содржи витамини А и Е за поддршка на имунитетот.
Нутриционистот смета дека дури и само 50 грама сало на ден се доволни за да му ја дадете на телото потребната сила да ги издржи предизвиците. Важен услов е да не се загрее производот на температури повисоки од 40 степени, бидејќи тоа ќе ги одземе неговите корисни својства.

Според нутриционистот, овој и други слични здрави рецепти не се лек за КОВИД-19 и други вирусни заболувања, но се одлична превенција, давајќи му сила на нашето тело да се спротивстави на нападите на вируси и полесно да се справи во случај на болест.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *