Бог има план за сите нас: Прочитајте го ОВА

На еден рид во шумата стоеја три дрвја.

Тие разговараа за нивните надежи и соништа кога првото дрво рече: „Еден ден се надевам дека ќе бидам ковчег за важно тело. Можеби ќе бидам украсен со прекрасна гравура и секој ќе може да ја види мојата убавина.
Тогаш второто дрво рече: „Еден ден ќе бидам моќен брод. Ќе носам кралеви и кралици на водата и ќе пловам до краиштата на земјата. Сите ќе се чувствуваат сигурни во мене поради силата на моите сопственици“. Конечно третото дрво рече: „Сакам да пораснам и да бидам најубавото и најголемото дрво во шумата“. Луѓето ќе ме погледнат од врвот на ридот, ќе ги погледнат моите гранки и ќе мислат на небото и на Господ, а јас сум близу. Ќе бидам најзначајното дрво на сите времиња и луѓето секогаш ќе ме паметат. ”

Неколку години откако молитвите за нивните соништа можеа да станат реалност, група дрвокрадци пристигнаа до стеблата на дрвјата.
Еден се приближи до првото дрво и рече: „Ова изгледа здраво, мислам дека можам да го продадам на столар“. И почна да го сече стеблото. Стеблото беше среќно. Знаеше дека столар ќе може да направи ковчег од него. На второто дрво, вториот дрвосечач рече: „Ова дрво изгледа уште посилно, ќе го продадам на бродоградилиште“. Второто дрво беше среќно. Знаеше дека ќе стане моќен брод. Кога третиот дрвосечач дошол до третото дрво, неговото стебло се исплашило бидејќи ако го исечат, нема да му се остварат соништата. Третиот од дрвосечачите рече: „Не ми треба многу од сите стебла, па еве ќе го земам ова“. И го пресече стеблото.

Кога првото дрво пристигнало кај столарите, од него се прават јасли за хранење на добитокот. Го ставија во шталата полна со сено. Ова не беше нешто за што сонуваше. Второто дрво се користело за правење мали рибарски чамци. Завршил неговите соништа за моќен брод што носел кралеви. Третото дрво беше исечено на големи парчиња и оставено само во темнината.

Поминаа години и дрвјата заборавија на своите соништа.
Еден ден во шталата пристигнаа маж и жена. Жената се породила и го ставила детето во јаслите, кои биле направени покрај вистинско дрво. Човекот сакаше да може да направи лулка за бебе, но мораше да прифати дека и овие креветчиња ќе го направат истото. Стеблото, гледајќи ја убавината на детето и неговата необичност, ја почувствува важноста на овој настан, насетувајќи дека во себе ја чува најважната личност на сите времиња.

Години подоцна, група луѓе влегле во рибарски брод направен од второто дрво. Еден од нив бил уморен и заспал. Пловејќи по водата, започнало големо невреме и стеблото сфатило дека не е доволно силно за да ги заштити луѓето. Луѓето разбудиле човек кој спиел, тој станал и рекол: „Мир“ и бурата престанала. Тогаш багажникот сфатил дека носи крал на кралевите.

Конечно некој дојде и го зеде третото дрво. Еден човек го носел низ улиците додека други луѓе го пцуеја човекот што го носеше. Кога стигнале на местото, човекот бил окован за стеблото и натопен во неговата крв, а бил на врвот на еден рид каде што починал. Стеблото сфатило дека е доволно силно за да застане на врвот на ридот и да биде блиску до Господа затоа што Христос бил распнат на него.

Лекцијата од оваа приказна:
Кога работите не одат како што сакате, секогаш знајте дека Бог има план за вас. Ако имаш доверба, Тој ќе те награди богато. Секое дрво го доби она што го сака, едноставно не беше како што тие го замислуваа. Не знаеме што Бог планирал за нас. Знаеме дека Неговите патишта не се наши патишта, но Неговите патишта се секогаш најдобри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *