Верниците во страв од чудото на Свети Архангел: Денеска е Св. Архангел Михаил – Ова морате да го направите за остварување на најголемата желба

Денеска е Св. Архангел Михаил.
Главниот празник на свети архангел Михаил се празнува на 8 ноември (Јулијански календар).

Се вика Собор на свети архангел Михаил. Денес, пак, црквата утврдила да се празнува споменот на неговите чуда што се случија во местото Хони, близу Ерапол во Фригија, каде што подоцна исто во спомен на неговите чуда била подигната црква посветена на свети архангел Михаил.

Православната црква и верниците денеска се сеќаваат на чудото на Свети архангел Михаил, а за овој празник врзан е еден обичај.

Имено на денешен ден, народот верува дека задолжително сите треба да се помолат за излекување, но и да им ги простат гревовите на сите неверници и тогаш ќе им се оствари најголемата желба, тие и нивните блиски ќе бидат здрави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *