Вештина на која родителите треба да ги научат своите деца – а повеќето не успеваат

Како родители, сите сакаме да воспитуваме деца кои се паметни и фокусирани, особено во свет каде дигиталното одвлекување се чини неизбежно. Дури и технолошките титани како Стив Џобс и Бил Гејтс имаат стратегии за ограничување на времето на екранот на децата.
Зошто? Затоа што во иднина ќе има два типа на луѓе во светот: оние кои дозволуваат нивното внимание и живот да бидат контролирани од другите и оние кои гордо се нарекуваат себеси „нерасени“. Да се ​​стане „нерасеан“ е најважната вештина за 21-от век – и многу родители не успеваат да ги научат своите деца. По долгогодишно компаративно проучување на психологијата, технологијата и начинот на кој се справуваме со тоа, една од најголемите грешки што ги гледаме како родителите ја прават е тоа што не им даваат моќ на децата со автономија – за да можат да го контролираат своето време. Да им се дозволи да го сторат тоа е огромен подарок. Дури и ако тие не успеваат од време на време, неуспехот е дел од процесот на учење.

Научете ги на млада возраст
Психологот од Стенфорд Нир Ијал даде неколку забелешки на оваа тема:
Кога ќерка ми имаше пет години и веќе инсистираше на iPad со немилосрдни протести, жена ми и јас знаевме дека треба да дејствуваме. Откако сите се смиривме, дадовме се од себе да ги исполниме нејзините потреби со тоа што, наједноставно, објаснивме дека премногу време на екранот дојде на сметка на други работи.

Скептицизмот на потрошувачите е здрав
Исто така, објаснивме дека апликациите и видеата на iPad се направени од некои многу паметни луѓе и биле намерно дизајнирани да ја одржуваат ангажирана и редовно да гледа. Разбирањето дека компаниите имаат мотив децата да поминуваат време гледајќи или играјќи е важен дел од наставата за медиумска писменост. Важно е нашите деца да ги разберат мотивациите на компаниите за игри и социјалните мрежи: додека овие производи ни продаваат забава и поврзување, тие исто така профитираат од нашето време и внимание. Ова може да изгледа како многу податоци за да научи петгодишно дете, но почувствувавме силна потреба да ја опремиме со способност да донесува одлуки за користење на екранот и да ги спроведува сопствените правила.

На децата им е потребна доволна количина на автономија
Потоа ја прашавме колку време на екранот дневно мисли дека е добро за неа. Презедовме ризик давајќи ѝ автономија да донесе сопствена одлука, но вредеше да се проба.
Искрено, очекував да каже: „Цел ден! Но, тоа не беше. Наместо тоа, вооружена со логиката зошто е важно ограничувањето на времето на екранот и со слободата на одлучување во нејзините раце, таа ладнокрвно побара „две шоуа“. Две епизоди од детска емисија на Нетфликс се околу 45 минути, објаснив.
„Дали 45 минути дневно ви изгледаат како вистинското време на екранот?“, прашав искрено.
Таа кимна со главата во знак на согласност, а јас можев да кажам по навестување на насмевка дека чувствува дека го добила подобриот крај на договорот. За мене, 45 минути беа добри, бидејќи оставија многу време за други активности. Да се ​​стане „нерасеан“ е најважната вештина за 21-от век – и многу родители не успеваат да ги научат своите деца. Како планираш да се погрижиш да не гледаш повеќе од 45 минути дневно?“, прашав. Не сакајќи да ги загуби преговорите, каде што јасно чувствуваше дека победува, таа предложи да користи кујнски тајмер што може самата да го постави. „Звучи добро“, се согласив. „Но, ако мама и тато те видат дека не можеш да го исполниш ветувањето што си го дал на себе и на нас, ќе мораме повторно да ја разгледаме оваа дискусија“, реков, а таа се согласи.

Спречете мешање со „договорите за напор“
Денес, како живо 10-годишно дете, мојата ќерка сè уште е задолжена за времето на екранот. Таа направи некои прилагодувања на нејзините самонаметнати насоки како што порасна, како што е замена на дневните епизоди за филмски вечери за викенд. Важно е дека тоа се нејзините правила, а не наши и таа е задолжена да ги спроведува. Најдобро од сè, кога ќе и истече времето, татко и не е тој што треба да биде лошото момче, туку нејзиниот уред и кажува дека и е доста. Без да го сфати тоа, таа склучила „пакт за напор“, еден вид претходна посветеност што вклучува зголемување на количината на напор потребен за извршување на несакана акција. Овој вид претходна посветеност може да ни помогне да станеме невознемирени. Многу родители сакаат да знаат дали постои точна количина на време што треба да им се дозволи на децата да го поминат на своите екрани, но не постои таква апсолутна бројка. Има премногу фактори во игра, вклучувајќи ги специфичните потреби на детето, она што детето го прави на интернет и активностите што ги заменува времето на екранот.

Дискусиите и несогласувањата се здрави
Најважно е да го вклучите детето во разговорот и да му помогнете да си постави свои правила. Кога родителите наметнуваат ограничувања без придонес од нивните деца, тие ги поставуваат да бидат огорчени и ги охрабруваат да го измамат системот. Овие стратегии не се гаранција за домашна хармонија помеѓу родителот и детето. Всушност, треба да очекуваме да имаме жестоки дискусии за улогата што технологијата ја игра во нашите домови и во животот на нашите деца. Дискусиите со почит се знак за здраво семејство.
Само кога децата можат да го следат сопственото однесување, тие ги учат вештините што им се потребни за да бидат „нерасени“ – дури и кога нивните родители не се наоколу. Ако може да се научи една лекција од ова, тоа е дека одвраќањето е проблем како и секој друг. Без разлика дали сме во голема корпорација или мало семејство, кога отворено зборуваме за нашите проблеми, во средина каде што се чувствуваме безбедни и поддржани, можеме заедно да ги решиме.

Едно е сигурно: технологијата станува се поприсутна и попривлечна. Иако е важно нашите деца да бидат свесни дека производите се дизајнирани да бидат многу привлечни, ние исто така треба да ја зајакнеме нивната верба во нивната сопствена моќ да го надминат одвлекувањето. Нивна одговорност е – како и нивно право – паметно да го користат своето време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *