ВИ ТЕЧЕ ВОДА ОД ФРИЖИДЕРОТ? Еве како да го поправите без мајстор

Покрај тоа, овој проблем остава неред и на полиците на фрижидерот, а мора постојано да ги чистите и да ја отстранувате водата.
Доколку имате проблем со истекување на вода од фрижидерот, сигурно се прашувате зошто се јавува и како да се ослободите од неа, а ова се најчестите причини.

Одводот за одмрзнување е блокиран
Затнат одвод за одмрзнување е најверојатната причина за истекување на вода од фрижидерот. Веројатно е блокиран од остатоци од храна, што предизвикува акумулација на вода, која потоа се претвора во мраз. Ова спречува кондензацијата да излезе од фрижидерот: наместо тоа, таа се собира на дното на фрижидерот или на полиците, натопувајќи ја и уништувајќи ја храната складирана таму.

За да спречите формирање на вода во уредот, често чистете ја одводната дупка. Можете да го исчистите со чистач за слама или цевки. Ако ова не функционира, можете да се обидете да го измиете одводот на фрижидерот со топла вода со помош на пипета. Ако тоа не функционира, можеби ќе треба да го тргнете фрижидерот подалеку од ѕидот, да го пронајдете одводот за одмрзнување и да го исчистите гумениот сигурносен вентил што може да биде местото каде што е блокирањето.

Водоснабдувањето е блокирано

Ако водата се спушти под фрижидерот или ако машината за правење мраз не работи на почетокот, веројатно има затнато довод на вода што ќе треба брзо да се поправи. Исклучете го фрижидерот и потоа проверете дали вентилот е затворен без протекување или свиткување. Овој вентил обично се наоѓа под мијалникот или зад фрижидерот.

Многу често, мразот ќе биде одговорен за затнувањето, па фрижидерот ќе треба да остане исклучен два часа додека не се одмрзне. Во случај на пукнатина на доводната цевка, евтино е да се замени со нова и лесно да се инсталира повторно.

Шишињата или тетрапакот не се добро затворени

Звучи едноставно, но пред сè, погрижете се сите контејнери со течност во фрижидерот да бидат добро затворени. Многу често, причината за истекување е незатворено шише со пијалок или млеко од тетрапак.
Фрижидерот не стои исправено

Фрижидерите обично се поставуваат со малку подигнат преден дел – тоа овозможува непречен проток на течноста за ладење, што значи дека кондензацијата и последователните барички не се акумулираат под фрижидерот. Меѓутоа, ако вашиот фрижидер не работи, особено ако е наведнат нанапред, најверојатно ќе се акумулира кондензација и ќе предизвика истекување на вода од фрижидерот.

Затоа, не е лоша идеја двапати да проверите дали вашиот фрижидер стои на рамна површина. Ако да, тогаш вратата можеби не се затвора правилно и кондензираната вода нема да истече низ одводната дупка. Затоа проверете дали стапалата на фрижидерот се правилно наместени – ако се, кога ќе ја оставите вратата подотворена, таа треба полека да се затвора сама.

Вратата на фрижидерот останала отворена

Ако од фрижидерот истекува вода и не се лади доволно, можно е вратата да не се затвора правилно поради акумулација на мраз. Во овој случај, испразнете го фрижидерот и одмрзнете го темелно. Во спротивно, се препорачува да го одмрзнувате фрижидерот на секои шест месеци за да бидете сигурни дека фрижидерот работи што е можно поефикасно.

Причината за истекувањето може да биде и истрошена заптивка, што значи дека вратата на фрижидерот никогаш не е правилно затворена. Во овој случај, ќе биде потребна нова заптивка, која ќе треба да ја набавите од производителот на фрижидерот. Но, пред тоа не е лоша идеја да ја исчистите гумата на вратата, бидејќи нечистотијата често го спречува правилното затворање.

Ако сте ги провериле одводот, доводот на вода, капачињата од шишињата, заптивката на вратата и положбата на фрижидерот, а водата сè уште тече од вашиот апарат, можеби е време да повикате експерти за да го решат проблемот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *