Вклучете ѓи јаболката и крушите за полесно да го намалите холестеролот во есен и зима

Вклучете ги јаболка и круши во вашето зимско мени – од вкусна пита или кекс до зачинети чорби. Ова може да помогне да се намали нивото на холестерол, велат нутриционистите.

Сите знаеме дека високите нивоа на оваа супстанца може незабележано да се насобираат во артериите, зголемувајќи го ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

Наместо да претерате со колачи, колачи, мрсно месо, кои неминовно ќе го подигнат нивото на холестерол, можете да подготвите вкусна пита или торта со јаболка или круши.
Ќе биде уште покорисно ако користите овесно брашно. Можете исто така да додадете јаболка и круши кога готвите зачинета тепсија со зеленчук и месо или рагу во рерна. Вкусно и корисно.

Крушите и јаболката содржат специфичен, растворлив тип на целулоза (сврзно ткиво) наречена пектин. Токму оваа супстанца се врзува за лошиот холестерол во цревата и го отстранува од телото.

Во исто време, експертите предупредуваат дека луѓето со утврдено високо ниво на лош холестерол не треба да се плашат да земаат статини. Ако, се разбира, тие се препишани од лекар. Нивното лековито дејство е докажано со голем број студии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *