Внимавајте овие работи најтешко се одразуваат на детето

Секој родител го сака најдоброто за своето дете, но не сите амбиции треба да се пренесат од родителот на детето. Понекогаш, избирањето на правиот пат е 50% работа на родителот, 50% на детето.

Ова се 15-те најчести родителски грешки кои најтешко се одразуваат на детето, посебно кога ќе потпорасне:

1. На детето му се дава претерана слобода, без да се размисли дека може да се изгуби во огромниот избор.

2. Охрабрувањето е поважно од пофалбата, но многу родители го забораваат тоа, па само ги фалат децата, а не им даваат сила да го направат првиот чекор.

3. Родителите настојуваат да го усреќат детето, без да размислат дека тоа е негова цел.

4. Претераната размазеност го претвора детето во константен потрошувач, без внатрешно задоволство.

5. Преоптоварување со тренинзи, курсеви, информации, кое доведува до согорување и демотивација.

6. Родителите кои веруваат дека неопходен е интелектуален успех за тие да бидат горди, обично прераснуваат во арогантни возрасни личности.

7. Грешка е верувањето дека високото образование ќе му донесе на детето правилни животни ставови и ќе го заштити детето од лошите искушенија.

8. Многу родители премолчуваат одредени теми со детето.

9. Преголемите и строги критики може да го направат детето невротично, анксиозно и константно несамоуверено.

10. Условувањето и манипулациите се уште еден начин на трауматизирање кое родителите несвесно го прават.

11. Ненавременото учење за одговорноста за своите постапки може сериозно да направат неодговорна личност во иднина.

12. Родителите кои не им дозволуваат на децата да им стане досадно едноставно им го „убиваат“ креативното размислување.

13. Родителите кои не им поставуваат прашања од типот како им поминал денот и што научиле денес, ја губат поврзаноста со своето дете.

14. Не им читаат книги на глас. Ако родителите му читаат на детето книги на глас, тогаш тоа учи да седи мирно, да слуша и да ја користи фантазијата.

15. Прекумерното хранење може да предизвика сериозни психолошки проблеми, за кои родителите стануваат свесни предоцна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *