Внимание, детето ќе има многу проблеми во животот доколку неговата мајка…

Нема родител кој не го сака само најдоброто за своето бебе. Но, според професорот по педијатрија на Харвард, Џек Шонкоф, можеме да ги „уништиме“ животите на децата уште пред да се родат.

Излегува дека пред да се родиме на овој свет, животот на нашата бремена мајка има посилно влијание врз нашата иднина отколку што можеме да замислиме.

Како ќе се одвиваат нашите животи зависи од многу работи – околности, случајности, избори што ги правиме и одлуки што ги носиме. Ако само замислиме какво е чувството за една трудница да се грижи секој ден за покривот над главата, за односот дома, како ќе ги плати сметките и што ќе стави на маса, ќе сфатиме дека тоа не може, а да не влијае на развојот навлезе во него бебе
Сите овие грижи доведуваат до „акумулација“ на токсичен стрес, кој има штетен ефект врз двата организми – мајката и детето. Во телото на жената се ослободуваат хормони на стрес, кои минуваат низ плацентата и влијаат на развојот на мозокот на фетусот.

Во подоцнежна фаза од животот на такво дете, тој покажува деструктивно однесување што доведува до лошо здравје, ниски оценки на училиште, а подоцна и ниски примања, па дури и затвор. Тоа значи дека детето родено во екстремна сиромаштија е во голема опасност засекогаш во оваа стапица. Но, според научниците како професорот по педијатрија на Харвард, Џек Шонкоф, постои едноставен начин да се справите со овој проблем, а тоа е љубовта.

Каква ќе биде следната генерација, и соодветно – нашата иднина зависи од тоа што правиме сега. Според проф.
Вакви програми за поддршка веќе се во тек во САД, а резултатите се видливи. Тие се опишани во новата студија објавена во ноември. Ги испитува ефектите на програмата Партнерство меѓу медицинска сестра и семејство врз менталниот развој и академските достигнувања на децата родени и израснати од самохрани мајки во екстремна сиромаштија, објаснува начинот на живот.

И резултатите се неверојатно добри. Студијата следела цели 18 години од животот на децата.
Во моментов е во тек последователна студија. Научниците сакаат да тестираат дали обезбедувањето финансиска помош за овие мајки ќе го има истиот ефект или дали вистинската морална поддршка е повредна за справување со стресот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *