Волшебниот јапонски трик со кој го смирува секое бебе додека хистерично плаче

Бебето е благослов за секој родител. Па, заедно со пријатните емоции има и доста непријатни. Еден од нив (и тоа никој не може да го негира) е плачењето на новороденчето. Понекогаш, што и да правиме, не можеме да го смириме малото.

Малите деца можат да плачат од различни причини, кои не се секогаш поврзани со вистинско страдање и непријатност. Во исто време, плачењето може да го попречи сонот на возрасните, како и да го одвлече вниманието на другите од важните работи.
Често помага да се земе детето во раце, но не се знае од што точно зависи реакцијата на заспивање.

Но, пред да очајувате и да одлучите дека сте лош родител кој не може да го натера вашето дете да престане да плаче, ние на jenata.blitz.bg имаме добра вест – постои неверојатен јапонски метод кој ќе го смири секое бебе кое лука за негативно време. Како бонус, ако го направите тоа, не само што ќе го натерате вашето дете да престане да лула, туку и ќе заспие.

Специјалисти од Центарот за истражување на мозокот на Институтот РИКЕН (Јапонија) се обидоа да најдат универзална техника за справување со проблемот. За да го направат ова, тие спроведоа експерименти со 22 деца на возраст под шест месеци. Нивните мајки биле замолени да извршат низа идентични дејства додека го држат доенчето. Процедурата траеше од пет минути до половина час, внимателно се следеше напредокот на овие задачи, се снимаа реакциите на доенчињата и беа направени мерења на ЕКГ.

Се покажа дека најкорисната стратегија е да одите со детето во раце и потоа да седите со него околу 5-8 минути. По 5 минути пешачење, 5 од 11 доенчиња (45,5 проценти) заспале, а ниту едно не плачело до крајот на задачата, а уште две бебиња (18,2 проценти) заспале во рок од една минута откако нивните мајки седнале со раце.

Научниците веруваат дека во текот на првите 8 минути спиење, децата имаат низок праг на возбуда и затоа лесно се будат. По овој период тие можат да се стават во пенкало. Самото смирување е поврзано со таканаречените транспортни реакции при одење со дете: ако само седите со бебето, тоа не се активира.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *