ГИНЕКОЛОЗИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Ако имате кафеав исцедок пред менструацијата, ТОА ЗНАЧИ САМО ЕДНО

Менструацијата може да каже многу за вашето здравје, но и да даде детален увид во хормоналната рамнотежа на телото. На многу жени им се случува неколку дена пред менструацијата да имаат кафеав исцедок, а сега гинекологот објаснува за што се работи. Г. науката. д-р Дарко Хусар, специјалист по гинекологија и акушерство, во една форма објасни за што се работи.

– Кафеавиот исцедок што го забележавте неколку дена пред почетокот на очекуваниот период не претставува ништо опасно. Најчесто тоа е знак дека постои нарушување во работата на јајниците, односно нарушување на менструалниот циклус. Такво нешто може да и се случи на секоја жена од време на време. Очекуваната менструација по таквото крварење може да биде „рано“ или „доцна“. Крварењето може да биде различно од она на што сте навикнати како нормална менструација – напишал тој. Дополнително, гинеколозите напоменуваат дека во оваа несреќа најчесто се работи за крв која долго време останала во матката и сега излегува. Нема причина за паника, тоа е сосема нормално и секому понекогаш му се случува.

Обрнете внимание и на оваа боја:

СВЕТЛО ЦРВЕВА БОЈА
Оваа боја на менструацијата може да укаже на ниско ниво на естроген во телото, особено ако количината на менструална крв е помала од вообичаеното. Истражувањата покажаа дека интензивното вежбање во теретана може да го зголеми нивото на естроген и на тој начин да влијае на вашиот менструален циклус. Оваа боја на менструацијата и намаленото количество менструална крв може да бидат предизвикани од лошата исхрана, синдромот на полицистични јајници и приближувањето на менопаузата.

ВОДЕНИ:
Ваквата менструација може да биде знак за посериозен недостаток на хранливи материи во организмот. „Белузлавиот, тенок период може да биде знак за тешка анемија“, вели гинекологот Алиса Двек. Ако работите не се подобрат по 2 или 3 циклуси, задолжително контактирајте го вашиот лекар.

ДЕБЕЛИ И СО тромби
Ваквата менструација може да биде симптом на ниско ниво на прогестерон и многу високи нивоа на естроген. Двек верува дека мал згрутчување од време на време е сосема нормално, но појавата на чести и големи згрутчувања може да биде знак за сериозна хормонска нерамнотежа.

МЕШИНА НА СИВО И ЦРВЕНО
Ако ја видите оваа боја на менструацијата на влошката, можно е да се работи за инфекција, било габична или сексуално пренослива, особено ако менструацијата е придружена со крајно непријатен мирис.
Кога ќе се случи спонтан абортус, жените понекогаш забележуваат сивкави згрутчувања слични на црниот дроб, вели Двек. Затоа, доколку постои можност да сте бремени и ја забележите оваа појава, веднаш контактирајте го вашиот лекар.
Светло ЦРВЕНО
Во повеќето случаи, светло црвената боја е знак за здрава и нормална менструација. Кога станува збор за менструацијата, повеќето жени сакаат таа да биде што е можно пократка. Додека циклусот обично трае од три до седум дена, постојат начини да го скратите времетраењето на менструацијата и да го намалите крварењето.
СО ПОМОШ НА ЛЕКОВИ
Ова е местото каде што оралните контрацептивни апчиња можат да ни се најдат. Исто како и секој друг лек, не земајте го овој без консултација со вашиот лекар. Многу жени на овој начин целосно го регулираат својот циклус – кога ќе се појави, кога не. Исто така, тие тврдат дека ова е одличен начин да се скрати времетраењето на менструацијата и изобилството на крварење. Но, има еден улов. Една доза не може да го стори тоа, само континуирана употреба на контрацептивни таблети.
Вежбајте
Овој метод е докажано дека функционира. Редовното вежбање во текот на месецот може да го скрати менструалното крварење. Физичката активност ја подобрува циркулацијата, го забрзува исфрлањето на крвта, а со тоа целиот процес трае помалку време.
Врска со партнерот
Клучот е да доживеете оргазам. Дополнителните контракции на матката за време на тоа ќе го забрзаат исфрлањето на менструалната крв, а тоа може да го намали вашето „страдање“
Витамин Ц
Еден од начините за побрзо разградување на задебелената обвивка на матката (чие пролевање е всушност менструација) е да се земаат зголемени дози на витамин Ц. Во исто време, внимавајте да не ја надминувате дневната дозволена доза на овој витамин ( до 300 mg). Може да земете додаток или да пиете многу лимонада, да јадете киви и друга храна богата со витамин Ц.
Не е на одмет да знаете дека витаминот Ц може да ви помогне да предизвикате менструација порано дури и пред самото крварење. Понекогаш тоа се вклопува и во вашите планови. Тоа е само еден начин да се темпира.
Желатин да ја прекине менструацијата на неколку часа?
Ако барате мислење од лекар за оваа идеја, нема да најдете потврда. Од друга страна, на интернет кружат тврдења дека ако пиете желатин, можете да ја прекинете менструацијата на неколку часа и дека навистина делува. Желатинот е протеин од животинско потекло и нема да ви наштети да го пробате. Можете да земате 3-15 грама желатин дневно. Растворете го пакетот желатин во чаша вода и веднаш испијте го. Оваа доза треба да биде доволна, но можете да ја повторите по неколку часа. На овој начин, велат тие, можете да ја прекинете менструацијата на неколку часа (приближно 3 часа).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *