ГИ ЗАЈАКНУВА ЖЕНСКИТЕ ХОРМОНИ, ШТИТИ ОД ИНФЕКЦИИ: Бранимир Несторовиќ за лековитите својства на темјанот

Докторот Бранислав Несторовиќ откри се за лекувањето со темјан.

Д-р Бранимир Несторовиќ открил дека темјанот има многу лековити својства. Според него, индискиот темјан се користи илјадници години за лекување на артритис, заздравување на рани, зајакнување на женскиот хормонски систем и заштита од патогени микроорганизми.

„Темјанот е многу лековит и тоа се знае, не случајно се користел во ајурведската медицина, која е најстариот лек во светот. Содржи десетина различни киселини, од кои најпозната е босвелинската киселина и се користи за многу работи.

.Најмногу се користи во ревматологија, за болки, особено во комбинација со куркума.И двете се пијат.Може и да се мачка, но ефектот е подобар ако се пие.Последниве години се прават многу истражувања во лекувањето на рак. Има многу добри резултати, но секако, како и кај повеќето билки, не знаеме точно колку ни е дозволено, колку време и слично. Доколку има поголеми количини, црниот дроб може да да биде малку оштетен и може да се појават алергиски реакции.

Темјанот штити и од корона. Делува како таблети, т.е. Бензедини“, рече тој. доктор кој гостуваше во емисијата „Утро на прва“.Има примери на луѓе кои користат темјан со цел да ги исфрлат камењата во бубрезите со растворање на темјанот во топла вода.

„Во врска со камењата во бубрегот, многу е едноставен за лекување, малку се пишува. Таму се земаат цитрати, сол и лимонска киселина, такви препарати има и кај нас. Можете да го направите тоа, а може да земете и малку поголема количина од лимон и се знае како делува.Влијае на излачувањето на калциум практично.Она што им го препорачувам на моите пациенти се семки од тиква.Значи семки од тиква во маслиново масло,три дена стоење на сонце, лажица наутро и навечер и ги намалува тие грчеви, да не се заглави каменчиќ“, објасни д-р Несторовиќ и додаде:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *