ГОСПОД НИКОГАШ НЕ ДОЦНИ: СÈ ВО ЖИВОТОТ СЕ СЛУЧУВА СО ПРИЧИНА И ВО ВИСТИНСКО ВРЕМЕ!

Сè во животот се случува во моментот што е предвиден и најдобро е за тоа. Кога ќе го прифатите овој факт, животот станува полесен и порелаксиран.
Никој од нас не може ни да погоди што ќе донесе следниот ден. Божјите планови се познати само нему. Наше е секој ден да го искористиме максимално и да уживаме во него колку што можеме.

Толку сме опседнати со проблеми што речиси никогаш не одвојуваме неколку минути да се молиме и да му се заблагодариме на Бога за сè што имаме во моментот. Луѓето се главно фокусирани на негативното и никогаш не наоѓаат време да му се заблагодарат на животот за она што им се чини добро.
Таква е природата на човекот. Кога сè е по негова волја, тој заборава на Бога. Пред спиење, претпочитаме да гледаме фотографии на социјалните мрежи, да читаме озборувања за ѕвездите, но не наоѓаме време за најважното.
Во моментот кога ќе влеземе во неволја, се сеќаваме на Бога. По правило, човек се свртува кон религијата само кога ќе наиде на проблем. Кога ќе изгубиме работа или некој близок ќе се разболи. Во ситуации кога не знаеме што и како да продолжиме, се обраќаме кон Бога.

Кога ќе доживееме некое отфрлање иако сме направиле се како што треба, се поставува прашањето зошто тоа се случило. Обично се прашуваат дали сме постапиле правилно, дали сме виновни. Единствениот одговор на овие прашања е дека Бог има свое време. Ако нешто не оди според планот, тоа е затоа што сега не е вистинско време да се оствари желбата.
Многу е тешко да се помирите со идејата дека замисленото не се реализира веднаш. Постои чувство на лутина, вознемиреност и нервоза. Факт е дека постигнувањето на целта би предизвикало уште некои проблеми, бидејќи постојат реални временски рамки за секој во животот.

Затоа, наместо да жалите што не се случило, прифатете ја оваа ситуација и продолжете понатаму.
Во човечката природа е да сака сè веднаш, но погледнете го вака, одложувањето на некои работи всушност не штити од некои лоши. Она што е предодредено да се случи порано или подоцна, а што не е напишано од судбината, подобро е никогаш да не се реализира.
Наместо да ловите нешто за што не сте подготвени во моментот, подобро е да бидете трпеливи и да верувате во Господ. Брзањето и нетрпеливоста се главните непријатели. Бидете трпеливи и видете што ви нуди животот.
Кога гледате филм, не започнувате од крајот затоа што едвај го чекате финалето. Така, во животот тој е патување, а не дестинација.
Дали забележавте дека зрелите луѓе никогаш не брзаат и не се нервираат кога не го добиваат она што го сакаат? Тие се смирени и сигурни во себе и својот пат затоа што разбираат дека Бог е свесен за сите нивни желби и цели. Не е важно колку се религиозни или колку често одат во црква. Дури и денес, Бог се грижи да се случи токму она што е потребно во вашиот живот.

Сите сме исти, кога плановите пропаѓаат, почнуваме да се сомневаме во Бог, но Тој никогаш не греши.
Тој само ја прави вистинската работа во вистинско време. Колку и да се трудиме да ги планираме настаните што ги сакаме, сè има свое време.
Кога ќе го прифатите овој факт со срце и душа, животот станува полесен. Вистинското време не е она што сте го планирале, туку она што сте го процениле.

Прифатете го фактот дека работите никогаш нема да одат 100 проценти според вашиот план и верувајте во совршениот Божји план.
Јасно е дека треба да се борите против целите, да не се седи и да се чека вистинското време, но во случај на неуспех не треба да очајувате, туку да продолжите и да бидете трпеливи.
На крајот, секогаш ќе го добиете она што го заслужувате во моментот што е најдобро за вас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *