Дали зелениот чај помага во губитокот на килограми?

Антиоксидантитите во зелениот чај кои се нарекуваат катехини можат да ви помогнат да го забрзате метаболизмот и да согорувате калории.
Износот на катехини, вид на полифеноли можат да му наштетат на организмот доколку не внесувате повеќе од 500 мг дневно.
Постојат многу напитоци за кои с

е тврди дека помагаат во процесот на губење на килограмите, но за зелениот чај се смета дека е најдобар кога станува збор за слабеење.
Зелениот чај се произведува од листот на билката camellia sinensis која потекнува од Кина.
Со оглед на тоа дека листовите се берат и се варат веднаш, задржуваат големо количество на полифенол и антиоксиданти.
Истражувачите велат дека антиоксидантите во зелениот чај го намалуваат апетитот и му помагаат на метаболизмот, вели Џош Акс, основач на компанијата Ancient Nutrition.Состојката катехин со назив EGCG за кој се верува дека го забрзува метаболизмот и помага во согорување на калориите.

Содржи кофеин и катехин
Овие две состојки помагаат на губењето на калории и одржување на посакуваната тежина.
Помага во губење на салото на стомакот

Според едно истражување, испитаниците кои консумирале чај два пати дневно забележале дека ги намалиле масните наслаги на стомакот со просечен губиток од 1,9 центиметри во обемот на струкот.
Го забрзува метаболизмот

Секако, тоа не значи дека зелениот чај е магичен пијалак со кој ќе слабеете, но доколку консумирате една шолја секој ден и вежбате редовно ќе ослабете. Доколку пиете чај наместо газиран сок, кафе со вкус или сок со високо ниво на шеќер, ќе намалите стотина калории на ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *