Дали навистина мајката е клучната личност за развојот на детето?

Западниот модел на воспитување деца претпоставува дека мајката или родителите се клучните личности за развојот на детето. Но, во реалноста не е баш така. Мама е најдобра!“ Ваков слоган можеше да се види во рацете на зрелите мажи на фудбалскиот стадион. Врската помеѓу детето и мајката се смета за посебна основа во човековиот развој, бидејќи помага да се создаде основна доверба кон околината. И двајцата родители, се разбира, можат да создадат посебна врска со своето дете. Но, особено, сликата на грижлива мајка и интимната врска помеѓу мајката и детето што произлегува од неа, се врежаа во колективната свест на Запад, пишува ДВ, пренесува Н1 Загреб.

Врска во раното детство
Сигурно има мајки кои не се грижливи и не секој има добар однос со мајка си, но генерално мајка се смета за личност која го штити детето од самиот почеток, од првиот физички контакт, таканареченото „врзување“, веднаш по раѓањето. Посебно мајката ги чувствува потребите на детето, таму наоѓа утеха, таму е безбедно. Мајката е единственото суштество на светот кое те сака уште пред да те запознае, рекол швајцарскиот педагог Јохан Хајнрих Песталоци на крајот на 18 век. Овој метод на воспитување, во кој, пред сè, мајката е најважната личност за која е приврзано детето во текот на целиот свој живот и која се грижи за сите потреби на детето, потекнува од теоријата на приврзаност. Оваа теорија ја разви британскиот психоаналитичар и детски психијатар Џон Боулби. Особено на Запад, оваа теорија се смета за златен стандард на образовниот методот. Болби систематски ги истражувал сираците кои поради одвојувањето од мајката имале дефекти во развојот. Во случајот со бројни ученици со видно однесување и млади крадци, тој утврдил дека врската со мајката била раскината рано. Во својата книга „Прилог – анализа на односот мајка-дете“, која ја објавил во 1969 година, се занимава не само со пречките туку и со позитивните фактори на односот мајка-дете.

Утеха со луѓето за кои сме приврзани
Според теоријата на приврзаност, личноста за која е приврзано детето е личноста што детето ја бара, на пример, кога ќе падне од лулашката или за која плаче детето во случај на разделба, вели психијатарот за деца и млади Карл-Хајнц. Бриш, кој е поддржувач на теоријата на приврзаност. Таквата интимна врска трае околу една година, вели професор на медицинскиот приватен универзитет Парацелзус во Салцбург. Приврзаноста значи долгорочна емотивна врска со одредена личност, која е незаменлива. Детето ја бара нејзината блискост и помош кога чувствува болка, страв или тага и не може самостојно да се справи со тоа. Меѓу карактеристиките на личноста за која е приврзано дете е и чувствителниот карактер, кој реагира на детските емоции, вели Бриш. Не е доволно само да поминувате време заедно. Само оној кој се грижи за него може да го утеши расплаканото дете. Дури тогаш лицето за кое е приврзано детето постапува според неговите потреби.

Дали теоријата на приврзаност е секогаш валидна?
Хајди Келер, психолог од Хебрејскиот универзитет во Ерусалим, во својата книга „Митот за теоријата на приврзаност“ го критикува мислењето на Запад дека теоријата на приврзаност секогаш треба да важи.
Во многу култури не е вообичаено само родителите да се грижат за детето, роднините, бабите и дедовците, браќата и сестрите, а голема улога во воспитувањето имаат и соседите. Во многу култури, доенчињата и малите деца се згрижени од групи поврзани со роднински и други врски, вели Келер. Како професор по психологија, десет години истражувала како децата растат во различни култури. Поради оваа причина, таа престојуваше во африканските земји, Индија, Јужна Америка, САД, Европа и Блискиот Исток. Во големите градови и оддалечените села.

Пресудно за емотивно здрав развој е детето да добие доволно љубов и внимание од личноста за која е приврзано. И не мора секогаш да биде мајката или родителите. Контактот со други луѓе е многу важен за да се развијат социјални вештини. Децата само профитираат од тоа, вели Келер. Покрај тоа, постојаната достапност и потребата постојано да се задоволуваат желбите на детето може да предизвикаат исцрпеност кај некои жени, додава Келер.

Резултати од долгорочна студија
Келер укажува на долгорочните студии на американските психолози Ејми Вернер и Рут Смит, кои следеле стотици деца 40 години, родени во 1955 година на островот Каваџи, Хаваи.
Третина од децата пораснале во тешки семејни односи или во сиромаштија. Но, и покрај тоа, овие деца се развиле успешно и без видно однесување. Причината, според студијата, е тоа што овие деца биле приврзани за своите врсници, соседи, наставници или посвоители, а не за нивната мајка или татко.

Приврзаноста нема никаква врска со семејните односи
„Човек не може да биде доволно внимателен при изборот на родителите“, иронично напиша психологот Пол Вацлавик, бидејќи многу ментални болести имаат своја причина во раното детство и кај луѓето за кои се врзани децата. Не мора секогаш да биде мајката или таткото. Психијатарот за деца и млади Карл Хајнц Бриш потврдува дека децата си поставуваат приоритети и обично имаат една или две лица за кои се приврзани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *