Да се ​​биде мрзелив се разликува од одморот, но дали мозокот и телото навистина одмораат најмногу кога не прават ништо

Знам кога започна овој тренд на планирање на секакви викенд активности, но навистина ме нервира. Во петок, секогаш го добивате прашањето „Што ќе правите сабота и недела“, а во понеделник, соодветно, „Како беше викендот?

Од вас се очекува да сте ангажирани во секоја минута од вашите слободни денови, да посетувате паркови и градини, пабови, изложби, галерии, циркуси и забавни паркови (особено за родители) или да одите на кратко патување до блиската дестинација. Во спротивно, тоа е како да си го потрошил времето. Неодамна, колега – татко на две деца, на прашањето „Што правеше викендов“, одговори „Ништо, беше толку убаво!“. Само сакав да станам и да навивам за него.

Време е да се нормализираме да не правиме ништо и да престанеме да го категоризираме како мрзеливост. Да се ​​биде мрзлив се разликува од одморот. А мозокот и телото навистина одмораат најмногу кога не прават ништо. Секако, не мислам дека секој викенд се поминува меѓу 4 ѕида триејќи ја софата, но да не се плашиме од идејата денот да го посветиме на мирни и мирни активности. Или пуштање машини за перење, уредување на гардеробата, преуредување на кујната. Да, ова се често активности кои одземаат многу време, но откако ќе ги завршите, тие даваат неверојатно задоволувачко чувство да знаете дека сè е во ред со вас.

Лично, премногу се стресувам ако постојано имам нешто испланирано, нешто за да бидам на време, да се подготвам, да организирам. Ми треба барем еден ден во неделата во кој ќе можам да се одморам, да не гледам во часовникот и да не се каам што не сум направил нешто „корисно“. Истото е и со различните забавни активности за викенд – ако ќе ги планирате и правите само затоа што чувствувате дека треба, а не затоа што навистина сакате, тогаш нема смисла.
Ако вашата желба е да имате мирна, „бавна“ сабота и тивка недела дома, тогаш повелете и отфрлете ги плановите за цел ден надвор. Одделно, понекогаш ни треба и социјална хигиена, или со други зборови – да не мораме да правиме разговори или воопшто да гледаме други луѓе, освен најблиските во нашето семејство.

Затоа, да ја прифатиме не само како нормална, туку и сосема неопходна желбата за краткотрајна изолација – од луѓе, од активности, дури и од забава. Во ред е понекогаш да не сакате да искусите ништо, вклучително и забавни работи. Ова е еден вид емоционална воздржаност што ви помага да ги ослободите акумулираните впечатоци, чувства и фрустрации за да направите простор за нови. Во спротивно, сè ќе се акумулира до степен да формира лавина, одземајќи ги вашите здрави нерви и разум.

Па, да не се оправдуваме кога ќе одлучиме да не правиме ништо посебно и да не го посветиме викендот на забава. Одморот е исто толку важен и неопходен како и сè друго, и не треба да се извинуваме или да се чувствуваме виновни што го сакаме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *