Детето не зборува. Колку долго треба да чекаме?

Некои родители чии деца не зборуваат до тригодишна возраст ги слушаат советите на познаниците, соседите и пријателите. „Ќе зборува, а потоа нема да престане“. Ова е опасна стратегија која може да доведе до неповратни последици.

„Кога родителот ќе слушне дека детето на соседот зборувало во 5, изгледа дека се смируваат и не ја потврдуваат оваа информација. Во својата еуфорија, тој го проектира ова искуство врз себе. Се опушта, се смирува и губи драгоцено време“, објаснува неврологот д-р Татјана Стецка.
Многу е важно да се задржи критичкото размислување во секоја ситуација поврзана со здравјето. Па дури и ако детето почне да зборува многу и правилно само на петгодишна возраст, тоа е важно

детално да се анализира ситуацијата
И често многу интересни факти и нијанси излегуваат на површина во анализата.
Ако детето има доцнење во развојот на говорот, неопходна е консултација со невролог за да се исклучат сериозни патологии.
Задоцнетиот развој на говорот може да го прикрие оштетувањето на слухот, епилептичната активност, генетските болести, нарушувањето на аутистичниот спектар.

И тука е многу важно да не губите време, бидејќи ова може да биде заостанување не само во говорот. Одложувањето на крајот може скапо да ве чини.
Ако има развојни нарушувања од поглобална природа, специјалистот ќе помогне да се идентификуваат навреме.
Ако откако ќе наполни 1 година детето не каже ниту еден збор

Треба да се консултирате со вашиот педијатар, советува логопед Алина Горбатова.

Доколку не се утврдат прекршувања, детето треба да се стави во средина за разговор што е можно поскоро.
Неговиот говор треба активно да се развива преку игри и посебни активности, на начин кој е интересен и го интригира детето.
Ако вашите сопствени напори не се доволни, контактирајте со логопед.
Главната работа е да не чекате детето да зборува самостојно.
Не губете време.
Испуштањето 4-5 години е многу долг период, особено во предучилишна возраст, кога детето активно се развива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *