Дефектолог: Три работи што родителите можат да ги направат за да подигнат независно дете

Во денешно време, за жал, често забораваме колку е важен развојот на независноста на детето. Причините се многубројни. Тоа може да биде преоптоварување со обврски, постојана трка со времето, примена на системот „полесно е“… Во таква средина се случуваат грешки, па родителот често ќе го облече и облекува детето кога ќе брза во градинка. или да го нахрани кога ќе одбие ручек. Иако е способен самостојно да врши практични активности или е во фаза на нивно совладување, понекогаш нема да чекаме да ги изврши со помош, корекција или по неколку обиди. Предизвиците во детството се многубројни, па честа појава е и појавата на страв и несигурност при преминување улица, самостојно движење или одвојување од родителите.

Како да се реши проблемот?
Не е лесно, но е возможно, доколку се придржуваме до некои основни принципи. Решението може да биде со примена на три чекори. Дајте му на детето времето што му недостасува за самостојно да прави активности
Доволни се неколку минути за почеток, а подоцна постепено зголемување на времетраењето на активноста. Одвојте минута или две од спиење, играње или некоја друга дневна рутина. Тоа време сега дава нова можност за вежбање независност при облекување, облекување чевли, подготовка за излегување од дома. Детето има време да прави грешки и да се обиде повторно.

Вежбање внимание
Кога детето излегува од дома, треба да внимава на светот околу него. Ова можеме да го практикуваме со кратки прашања, на пример: „Дали сестрата што помина покрај нас имаше шал?“. или „Дали вујкото што поминало имал мустаќи?“… Оваа игра треба да биде забавна, подоцна детето може да им поставува прашања на родителите. Исто така, играта може да се прошири и на изгледот на зградите и другите детали од околината. Важно е детето на овој начин да го тренира своето внимание, за да не биде само пасивен учесник во настаните. Ако возиме со автомобил или автобус, можеме да ја прилагодиме играта и со тоа што ќе внимаваме на станиците, свиоците, бројот на семафори, броењето дрвја, куќи или згради…

Вежбање преминување улица со и без семафори
Прво преку играта ја организираме саканата активност. Цртаме или правиме модели, опишуваме слики или си играме со конкретни предмети како што се коли-играчки. Потоа демонстрираме преминување улица во реалниот живот, со родителите како активни учесници, во форма на поддршка. После тоа, родителите се само набљудувачи и конечно детето сам поминува улица без родителите. Целиот процес ги опфаќа сите делови од активноста, гледање лево-десно, газење на зебра премин, преминување (доколку се работи за пешачки премин без семафор) или следење на светлата на семафорот, значењето, како и да се биде внимавајте при условно вртење (доколку се работи за регулиран пешачки премин семафори). Мали задачи на пат – според возраста. Поздравување на минувачите, мавтање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *