Диета кај пациент со гастректомија: што треба да содржи?

Кај пациент кој бил подложен на гастректомија, шемата на исхрана треба да се оптимизира за да се обезбеди добро варење и да се избегне недостаток на есенцијални хранливи материи. Каква треба да биде исхраната на пациент со гастректомија? Пациентот со гастректомија треба да размисли за серија промени во исхраната за да го подобри своето здравје и да ги спречи симптомите и промените во дигестивната функција.

Под овој термин се означува лице кое е подложено на операција во која се отстранети одредени делови од желудникот, најчесто поради чир или рак на желудникот. Во најлош случај, ова вклучува отстранување на целата стомачна торбичка. Треба да се напомене дека сите инвазивни интервенции, во кои функционалноста или површината на некој орган е намалена, бараат прилагодувања во подоцнежниот начин на живот. Иако е можно да се врати во нормална ситуација, со текот на времето мора да се почитуваат одредени мерки на претпазливост.
Вообичаени промени кај пациентот со гастректомија
Кога се изведува гастректомија, следните промени може да се појават во рок од неколку месеци по операцијата.

Намален гастричен капацитет
Намалување на производството на гастрични сокови
Зголемена брзина на движење на дебелото црево
Во случај на отстранување на целиот стомак, ќе бидат потребни значителни прилагодувања на исхраната. Во спротивно, може да дојде до сериозен нутритивен недостаток. Не смееме да заборавиме дека во оваа област се случуваат и важни процеси на асимилација или активирање на хранливите материи. Поради оваа причина, неопходно е да се компензира со други стратегии за да се избегнат нарушувања во варењето на јаглехидратите и протеините. Како општо правило, во овие ситуации треба да се даде приоритет на полесно сварлива храна, вклучувајќи ги и ензимските додатоци.

Постоперативна исхрана
Постоперативната исхрана често се започнува со течности за прецизно контролирање на волуменот и времето. Во почетокот се дава само вода, камилица, чорби без маснотии и оризова вода. После тоа, количината се зголемува и малку по малку низ цевка за хранење се внесуваат намирници со посложено варење. Идеално, би започнале со крекери со малку маснотии, бел леб и смути од зеленчук. Подоцна, дигестивната толеранција на пациентот ќе се зголеми. Кога тоа ќе се случи, храната богата со протеини ќе биде вклучена во исхраната за да се избегне катаболизам и да се одржат физиолошките функции. Нормално е да се избере пилешко, риба, па дури и ориз. Во тоа време ќе можете да ги вклучите и меките плодови. Од овој момент започнува процес на транзиција кон нормална исхрана. Храната секогаш треба да се сервира на топла температура, а не топла, со големо внимание да се посвети на индивидуалната толеранција. Доколку некој производ предизвикува непријатност, тој треба трајно да се отстрани од исхраната.

Управување со дампинг
Треба да се има на ум дека кај пациенти кои биле подложени на гастректомија, храната побрзо стигнува до цревата – во поголеми количини од нормалното. Не е изненадувачки што 20 до 40% од оние кои се подложени на оваа процедура страдаат од синдром на дампинг. Симптомите го вклучуваат следново:
Гадење и повраќање
Болка во стомакот
Дијареа
Слабост
несвестица
Треперење
Овие симптоми обично се јавуваат за време или околу 30 минути по оброкот. За да се спречи тоа, треба да се контролираат порциите што се консумираат при секој оброк. Исто така, треба да се избегнува иритирачка храна која може да ја стимулира перисталтиката, како што се оние со зачинет вкус. Исто така, не е препорачливо да се консумираат кулинарски зачини во големи количини.

Препораки за исхрана за пациент со гастректомија
Како општо правило, треба да се јадат неколку порции едноставни јаглехидрати дневно. Сепак, бидете внимателни, бидејќи претерувањето може да доведе до поголема инциденца на метаболички патологии. Ова го потврдува студијата објавена во списанието Current Diabetes Reports. Неколку лажици мед или шеќер ќе ви помогнат. Во исто време, исклучително е важно да го зголемите внесот на протеини за да избегнете губење на тежината. Станува збор за хранливи материи кои се покажаа како пресудни за запирање на катаболизмот. Ќе бидат потребни најмалку 0,8 грама протеини на килограм телесна тежина дневно за да се обезбеди ефикасно извршување на физиолошките функции. Меѓу другото, треба да се истакне конзумирањето на масни киселини од серијата омега 3. Овие липиди имаат антиинфламаторна моќ, покажуваат последните докази. Затоа, тие можат да намалат многу дигестивни симптоми и да го подобрат квалитетот на животот на пациентот. Што се однесува до распределбата на оброците, подобро е да имате мали оброци на секои 2 или 3 часа. Секогаш треба да се избегнуваат екстремни температури на храната и се препорачува полека да се јаде и добро да се џвака. Толеранцијата на лактоза треба да се оценува поединечно.
Подобрување на исхраната на пациентот со гастректомија
Подобрувањето на исхраната на пациентот со гастректомија е од суштинско значење за закрепнувањето квалитетот на животот на пациентот. Ова ќе ги избегне здравствените промени и идните гастроинтестинални симптоми. Важно е да ги следите горенаведените препораки и, доколку се сомневате, секогаш консултирајте се со специјалист. Конечно, треба да се забележи дека понекогаш може да биде неопходно да се вклучат одредени додатоци во исхраната за да се поправат или да се избегнат недостатоците. Во овој случај, потребно е прво да се консултирате со нутриционист за да процените дали страдате од некакви недостатоци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *