„Длабок здив“ нема да го намали стресот

КОГА сте под стрес или вознемиреност, вообичаен механизам за справување е длабок здив. Но, еден научник тврди дека ова може да биде погрешен пристап и да ги влоши вашите симптоми.
Неврологот и професор од Стенфорд, д-р Ендрју Хуберман објасни дека методот „вдишувај преку нос и издишувај преку уста“ може да го зголеми пулсот. Тој рече: „Ако некој е под стрес, или ако сте под стрес, длабок здив не е најдоброто решение.

Ако само земете длабок здив, всушност ќе го зголемите пулсот преку процес наречен респираторна синусна аритмија“. Д-р Хуберман рече дека најдобриот и најбрзиот начин за регулирање на стресот во реално време е двапати да дишете низ нос. Тој предложи да се земе двојно вдишување низ носот и долго, продолжено издишување низ носот.

„Тоа не е трик – ова е она што го правите кога сте во клаустрофобично опкружување и го правите на секои една до три минути за време на спиењето“, рече д-р Хуберман. Кога некое лице не дише доволно, ситните кесички на белите дробови, наречени алвеоли, „се уриваат и се израмнуваат како празни балони“.
Последица е тоа што не внесувате доволно кислород во крвотокот, а наместо тоа „се акумулира јаглерод диоксид, а ако сте под стрес тоа се случува уште повеќе“.
Професорот објасни дека кога се прави двојно вдишување, им помага на алвеолите правилно да се надујат.

„Кога го правите тоа, природно ги активирате нервните кола во мозокот и телото кои ја префрлаат визијата од симпатична (будност и стрес) на парасимпатична“, рече тој.
Симпатичкиот и парасимпатичкиот нервен систем го сочинуваат автономниот нервен систем.
Додека симпатичкиот нервен систем го активира одговорот за борба или бегство, парасимпатичкиот нервен систем го враќа телото во состојба на смиреност.

„За повеќето луѓе, потребна е само една таканаречена физиолошка воздишка – двојно вдишување преку нос, долго целосно издишување низ белите дробови – за целосно враќање во мирна состојба“, рече д-р Хуберман.
„Ова е, колку што знам, најбрзиот начин да го префрлите вашиот пат од стрес на смиреност“. Д-р Хуберман рече дека некои луѓе секојдневно се мачат или не успеваат да дишат доволно низ носот, а дишењето од устата е поврзано со здравствени проблеми.
Носот е подобар филтер за вируси и бактерии отколку устата, затоа може да спречи болести.
Д-р Зак Тарнер, лекар од Австралија, изјави за веб-страницата news.com.au во јули: „Убавината на вашиот нос е што е совршено дизајниран да дише безбедно.
„Може да филтрира туѓи честички поради влакната од носот. Може да го навлажнува вдишениот воздух што го олеснува користењето на вашите бели дробови и произведува азотен оксид кој е вазодилататор.
Д-р Тарнер рече дека за да го подобрите дишењето со носот и ефикасноста на белите дробови, обидете се со вежби како алтернативно дишење со ноздра, стомачно дишење и Огнен здив.
„Овие техники може да ви помогнат да го совладате дишењето со носот додека ја подобрувате функцијата на белите дробови и го намалувате стресот“, рече тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *