Додатоци во исхраната: Помош за враќање на работа и училиште

Дали имате деца кои се враќаат на училиште по празниците, а вие се враќате на работа? Ако е така, можеби барате начин да ги зголемите резервите на енергија, нешто што ќе ви помогне вам и на вашето семејство да се справите со оваа промена. Колку и да беше одлично ова лето, сезоната за враќање на училиште и за враќање на работа пристигна. А со тоа доаѓаат и температурни промени, повеќе стрес и помалку време за нас. Поради оваа причина, земањето додатоци во исхраната е одлична алтернатива за зголемување на нивото на енергија што го имавме за време на одморот.

Овие додатоци можат да ви помогнат да ја подобрите вашата сила, да ја зголемите издржливоста, да го зајакнете вашиот имунолошки систем и да го намалите стресот. Сепак, важно е да знаете како да ги консумирате со претпазливост и да ги одберете најсоодветните за нашите специфични потреби. Во оваа статија ќе ви кажеме сè за оваа тема.

Што се додатоци во исхраната?
Додатоците во исхраната се производи кои се користат за дополнување на исхраната и обезбедување на основните хранливи материи за телото. Може да се земаат сами или во комбинација со друга храна. И тие доаѓаат во различни форми како капсули, таблети, прашоци или течности. Во време на висок стрес, како што е враќањето на работа или училиште, тие можат да бидат начин за одржување на енергијата и намалување на стресот. Затоа, ако барате витамински додатоци, обидете се да купувате квалитетни производи од сигурни извори за да му дадете шанса на вашето тело да се чувствува добро и да може да се соочи со сите предизвици што се враќаат од одмор.
Важно е да се нагласи дека додатоците во исхраната не ја заменуваат урамнотежената исхрана и здравиот начин на живот. Сепак, тие можат да бидат ефикасен начин да се осигурате дека вашето тело ги добива хранливите материи што му се потребни за правилно функционирање. Еве сè што треба да знаете за најефективните состојки за продолжување на работните или училишните рутини по празниците.

Кои состојки најчесто се користат во додатоците?
Најчестите состојки во додатоците во исхраната се витамини и минерали. Тие ја имаат предноста што се безбедни и ефективни, како и лесен начин за дополнување на исхраната. Потврдено е дека мултивитамините/мултиминералите можат да бидат корисни во спречување на кардиоваскуларни болести, па дури и некои видови на рак.
Витаминот Ц, на пример, е органска киселина растворлива во вода. Се наоѓа природно во многу храна и се користи за спречување или лекување на недостаток. Генерално, ова е една од најважните состојки што можеме да ги најдеме во овие додатоци.
Многу студии покажуваат дека витаминот Ц или аскорбинската киселина е моќен антиоксиданс кој ни помага да се бориме против стресот, заморот и температурните промени. Исто така, помага да се зајакне нашиот имунолошки систем, кој е совршен за овој период од годината кога вирусите се враќаат назад.

Други многу корисни состојки во додатоците во исхраната
Покрај витаминот Ц, други хранливи материи широко користени во додатоците се витамин Д, фолна киселина и омега масни киселини. Во зависност од ситуацијата, некои експерти препорачуваат дневен внес на овие хранливи материи. За подобрување на целокупното функционирање на телото.
Витаминот Д е уште еден витамин растворлив во вода што нашите тела го произведуваат природно како резултат на изложување на сончева светлина. Некои студии потврдуваат дека витаминот Д е неопходен за одржување на здрави коски, како и за подобрување на целокупното функционирање на нашето тело. И, за жал, штом ќе започнат нашите работни обврски, вообичаено е да поминуваме повеќе време во затворено отколку на отворено.

Покрај тоа, многу додатоци во исхраната содржат и фолна киселина и омега масни киселини. Фолната киселина е форма на витамини Б кои природно се наоѓаат во многу зеленчук и мешунки; тие се користат за спречување или лекување на анемија. Омега масните киселини се есенцијални хранливи материи за мозокот и срцето. И тие се наоѓаат во некои овошја, зеленчук и растителни масла. Повеќекратните студии покажуваат дека омега киселините можат да помогнат во подобрувањето на расположението и менталниот капацитет, што е совршено за предизвикувачката сезона за враќање на училиште или за работа.

Дали моето семејство треба да зема додатоци во исхраната?
Иако многу експерти препорачуваат дневен внес на одредени хранливи материи, реалноста е дека не секој треба да зема додатоци во исхраната. Генерално се препорачува оние кои следат вегетаријанска или веганска исхрана, или кои имаат недостатоци во исхраната, да земаат додатоци за да ги надополнат нивните диететски потреби. Од друга страна, ако одржувате урамнотежена исхрана и редовно вежбате, вашето тело веројатно веќе добива се што е потребно по природен пат. Меѓутоа, за време на екстремен стрес, ако чувствувате дека нивото на енергија ви е ниско, не е повредено да му дадете мала помош на вашето тело. Ако го направите тоа, наскоро ќе забележите подобрување и ќе можете најдобро да се соочите со новите предизвици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *