Доколку носите леќи неколку работи треба да знаете ако патувате на море

Доколку имате проблеми со видот или одредени проблеми со здравјето на очите, на нив треба да обрнете особено внимание во текот на летото.

Ако сте избрале да носите леќи, тоа може да биде доста тежок предизвик за вас кога сте на одмор. Особено не се препорачува да носите леќи на плажа, кога се изложени на сонце или кога пливате, поради тоа што окото побрзо се суши.
Дури и самите производители и продавачи на леќи забележале дека потрошувачката во лето е намалена. Постојат и леќи кои траат само еден ден, но не се наменети за пречеста употреба.

Запомнете, колку и да изгледа водата чиста, никогаш не пливајте, а уште помалку немојте да нуркате со леќи, бидејќи може да се заглават честици нечистотија и да предизвикаат инфекции.

Затоа, купете квалитетни очила за сонце, за неколку дена во годината не вреди да го ризикувате здравјето на очите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *