Д-р Јеротиќ за децата кои се фрлаат на земја и како да реагирааме

За тоа што да прави кога детето ќе се фрли на под затоа што родителите нема да му купат играчка и зошто некои деца се однесуваат на невозможен начин и привлекуваат внимание кога ќе дојдат гости, проф. д-р Владета Јеротиќ.

Па, пред се, немојте да му ветувате на детето дека ќе добие нешто, ако не сте целосно сигурни во тоа. Детето го памти, и ако не му го купите после, макар и од објективни причини, се јавува проблем. Но, вистинското прашање и најважното е колку време треба да се посвети на детето. Не е добро или претерано затоа што тогаш губиме некаде на другата страна. Не е доволно, уште полошо. И овие деца кои привлекуваат внимание кога доаѓаат гости, тоа се децата чии родители не се грижат доволно за нив. И тогаш сакаат да бидат во центарот на вниманието и да им пречат“.

А што е со децата кои се фрлаат на под?
„Па ништо, нека се валкаат малку, па после ако може на некој начин да се разговара, покажете дека не е така. Во спротивно детето ќе го применува континуирано“. – вели д-р Јеротиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *