Еволуционен биолог ја откри вистината за менструалниот циклус: Низ животот не лажеа за врската мајка и фетус

Менструалниот циклус е најприродната работа со која се среќава секоја жена за време на пубертетот. Често беше нешто „за што не се зборува“, но сепак со текот на времето свеста се прошири, па табу темата за менструалниот циклус полека се намалува. Меѓутоа, интересно е што неодамна имаше дебата за еволутивната придобивка или цел на менструацијата, а одговор на тоа дала Сузан Садедин, еволутивен биолог, пренесува Quartz.

Како жената ja добила менструацијата
Спротивно на популарното верување, повеќето цицачи немаат менструација. Всушност, тоа е карактеристика ексклузивна за повисоките примати и одредени лилјаци. Кучињата минуваат низ вагинално крварење, но немаат менструација. Претходно се мислеше дека слоновите имаат менструација, но сега се верува дека овие настани најверојатно биле спонтани абортуси.

Згора на тоа, модерните жени имаат менструација многу повеќе од кое било друго животно, а за да разбереме зошто е тоа така, прво мора да разбереме дека во текот на животот нè лажеле за најинтимната врска што некогаш ќе ја доживееме: односот мајка-фетус. Многумина ќе се запрашаат дали бременоста не е убава, но треба да внимаваме на некои детали. Сликата на жената за време на бременоста најмногу се прикажува со замислување на идна мајка, која со едната рака нежно го допира стомакот. Нејзините очи се заматени од љубов и чудење. Чувствувате дека ќе направи се за да го негува и заштити ова бебе. И кога ќе ја отворите книгата, ќе прочитате повеќе за оваа прекрасна симбиоза, апсолутниот алтруизам на женската физиологија, која дизајнира совршена средина за растот на нејзиното дете. Меѓутоа, ако навистина сте биле бремени, можеби знаете дека вистинската приказна има некои исклучоци, така што тие моменти на чист алтруизам постојат, но се прошарани со недели или месеци на огромна мачнина, исцрпеност, болки во грбот, инконтиненција, проблеми со крвниот притисок и анксиозност, а кај 15% од жените опасни по живот. Интересно, од перспектива на повеќето цицачи, ова е едноставно лудо, бидејќи повеќето цицачи пловат низ бременоста прилично среќно, избегнувајќи ги предаторите и фаќањето плен, дури и ако на свет носат големи легла.

Што ги прави жените толку посебни?
Одговорот лежи во нашата бизарна плацента. Кај повеќето цицачи, плацентата, која е дел од фетусот, се поврзува само со површината на крвните садови на мајката, дозволувајќи им на хранливите материи да преминат до малиот миленик. Торбарите не дозволуваат ни нивните фетуси да добијат крв: тие само лачат некакво млеко низ ѕидот на матката.

Само неколку групи цицачи, вклучително и примати и глувци, го развиле она што е познато како „хемохорионска“ плацента, а нашата е веројатно најстрашната од сите.
Во внатрешноста на матката имаме дебел слој на ендометријално ткиво, кое содржи само ситни крвни садови. Ендометриумот го затвора нашето главно снабдување со крв од ново вградениот ембрион. Растечката плацента буквално продира во овој слој, се пробива во ѕидовите на артериите и повторно ги поврзува за да ја насочи крвта директно кон гладниот ембрион. Навлегува длабоко во околните ткива, ги уништува и пумпа артерии полни со хормони така што тие се шират во создадениот простор. Ги парализира овие артерии така што мајката не може ниту да ги стесни.Ова значи дека растечкиот фетус сега има директен, неограничен пристап до крвта на мајката. Може да произведува хормони и да ги користи за да манипулира со неа. Може, на пример, да и го зголеми шеќерот во крвта, да и ги прошири артериите и да и го надуе крвниот притисок за да си обезбеди повеќе хранливи материи. Некои фетални клетки го пронаоѓаат патот низ плацентата и влегуваат во крвотокот на мајката. Тие ќе растат во нејзината крв и органи, па дури и во нејзиниот мозок до крајот на животот, правејќи ја генетска химера.

Ова може да изгледа како прилично непочитување, всушност, тоа е ривалство на браќата и сестрите во нивната најдобра еволутивна форма.
Видете, мајката и фетусот имаат сосема различни еволутивни интереси. Мајката „сака“ да посвети приближно еднакви средства на сите нејзини преживеани деца, вклучително и можните идни деца, а ниту едно од оние што ќе умрат. Фетусот „сака“ да преживее и да земе колку што може. И еве го третиот играч таткото, чии интереси уште помалку се совпаѓаат со интересите на неговата мајка бидејќи нејзиното друго потомство можеби не е негово. Преку процес наречен геномско втиснување, одредени фетални гени наследени од таткото може да се активираат во плацентата. Овие гени немилосрдно ја промовираат благосостојбата на потомството на сметка на мајката.
Каква врска има сето ова со менструацијата?
Од женска перспектива, бременоста е секогаш голема инвестиција. Уште повеќе што неговиот вид има хемохорионска плацента. Кога плацентата е ставена на место, не само што ја губи целосната контрола над сопствените хормони, туку и ризикува да крвари кога ќе излезе. Тука доаѓа ендометриумот. Веројатно сте прочитале за тоа како ендометриумот е оваа удобна, пријатна средина што само чека да прегрне нежен млад ембрион во неговата негувачка прегратка. Всушност, спротивното е точно. Истражувачите се обиделе да имплантираат ембриони низ целото тело на глувците. Единственото најтешко место за нивниот раст бил ендометриумот.

Далеку од тоа што нуди негувачка прегратка, ендометриумот е смртоносно тестирање на кое преживуваат само најтешките ембриони. Колку подолго една жена може да одложи плацентата да дојде до нејзиниот крвоток, толку подолго мора да одлучи дали сака да го одложи овој ембрион без значителна цена. Спротивно на тоа, ембрионот сака да ја всади плацентата што е можно побрзо, и за да добие пристап до богатата крв на мајката и за да ја зголеми својата улога во својот опстанок. Од таа причина, ендометриумот стана погуст и поцврст – а феталната плацента стана поагресивна.
Но, овој развој на настаните постави дополнителен проблем: што да се прави кога ембрионот умрел или бил заглавен полужив во матката?

-Снабдувањето со крв на површината на ендометриумот мора да биде ограничено, во спротивно ембрионот едноставно би ја закачил плацентата таму. Но, ограничувањето на снабдувањето со крв прави ткивото слабо да реагира на хормоналните сигнали на мајката – и потенцијално повеќе реагира на сигналите од блиските ембриони, што природно би сакало да го убеди ендометриумот да биде пријателски настроен. Покрај тоа, тоа го прави ранлив на инфекции, особено кога веќе содржи мртви ткива и ткива што умираат. Решението, за повеќе примати, беше да се одвои целиот површен ендометриум – ембриони кои умираат и сето тоа – по секоја овулација што не резултираше со здрава бременост. Не е одлично, но делува и што е најважно, лесно се постигнува со правење некои промени на хемискиот пат што фетусот обично го користи за време на бременоста. Со други зборови, токму тоа е вид на ефекти по кои е позната природната селекција: чудни, хакерски решенија кои работат на решавање приближни проблеми.

Не е толку лошо како што изгледа, бидејќи во природата, жените би имале периоди кои се прилично ретки – веројатно не повеќе од неколку десетици пати во текот на животот помеѓу лактационата аменореа и бременоста. Иако не знаеме како нашата хиперагресивна плацента е поврзана со други особини кои се комбинираат за да го направат човештвото уникатно. Но, овие особини некако се споија, што значи дека на некој начин старите можеби биле во право. Кога метафорично го „изедовме плодот на знаењето“ – кога го започнавме нашето патување кон науката и технологијата што ќе не одвои од невините животни и исто така ќе доведе до нашето посебно чувство за сексуален морал – можеби тоа беше во исто време единственото страдање па менструацијата , бременоста и породувањето им се нанесува на жените.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *