Емоциите ги уништуваат органите: Белите дробови страдаат од осаменост, црниот дроб од лутина…

„Срцето скршено од тага“ сега звучи сосема реално.
Во традиционалната кинеска медицина постои теорија дека секој орган во човечкото тело е под влијание на одредени емоции, а научните истражувања покажале дека тој не постои без причина. Како што се испоставило, иако емоциите се менуваат и се сменуваат, тие оставаат последици на некои од виталните органи на организмот.

Како негативните емоции влијаат на телото?
Секој ден доживуваме до сто различни емоции, без воопшто да го забележиме тоа. Емоциите директно влијаат на работата на внатрешните органи. Покрај тоа, специфичните емоции се поврзани со одредени органи.
Често зборуваме за тоа како стресот влијае на човечкото тело, но не се знае многу за влијанието на различните емоции врз одредени органи. Како што се тврди во традиционалната кинеска и старогрчка медицина, тие се исто така поврзани, а помалите научни студии во последните години покажале дека несомнено постои некаква поврзаност.
Добро е познато дека астматичарите мора да внимаваат на сите интензивни емоции, како возбуда и лутина, бидејќи тие можат да бидат поттик за напад на астма, а стресот предизвикува нивно влошување во дури 43. отсто од случаите!
Кои се некои други познати врски помеѓу органите и емоциите?

Слезина
Овој орган е важен дел од имунолошкиот систем и делува како филтер за крв и ги отстранува старите крвни зрнца и нечистотии од телото. Што влијае на неа? Секоја претерана ментална „работа“, како што е грижа, опсесивно размислување на иста тема или каење.

Бели дробови
Белите дробови се еден од виталните органи и служат за внесување на кислород и исфрлање на јаглеродниот диоксид од телото. Што влијае на него? Тага, жалост, осаменост.

Црн дроб
Функциите на овој орган се многубројни, а најважни се метаболичката и хемодинамичката улога, а влијае и на коагулација, детоксикација, создавање на жолчка итн. Што влијае на него? Гнев, раздразливост, фрустрација, огорченост.

Срце
Органот кој пумпа крв низ телото е синоним за живот, здравје и издржливост.
Што влијае на него? Тоа е поврзано со сите емоции, но на него најсилно влијае радоста, но и депресијата, несоницата, очајот, апатијата.

Бубрези
Тие служат за отстранување на токсините од телото и создавање урина
Што влијае на нив? Страв, несигурност, чувство на изолација.

Жолчен меур
Тоа е резервоар на жолчката, супстанца богата со холестерол и жолчни киселини, која се излачува од црниот дроб и која служи за варење на мастите и липидите од храната. Што влијае на неа? Ненадејни насилни емоционални реакции како шок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *