Ендокринолог предупредува да не го користиме ова лекарство кое полека ги уништува бубрезите

Според Зјаблова, зависноста од Корвалол се јавува поради фенобарбиталот содржан во него, кој се акумулира во телото со редовна употреба на лекот. Додека не се навикнете да го чувствувате ефектот на лекот, мора постојано да ја зголемувате дозата.

Со неконтролирано внесување на Корвалол, температурата на телото паѓа, метаболизмот се забавува, крвниот притисок паѓа, предупреди Зјаблова. Како резултат на тоа, поради труење, може да се развие намалување на бубрежната филтрација.

Зјаблова рече дека корвалол не треба да го земаат возачите, бидејќи фенобарбитал ја намалува концентрацијата, ги забавува реакциите и ја нарушува координацијата на движењата.

„Силно не препорачувам возење по земањето на Корвалол. Важно е да се задржи концентрацијата додека возите“, заклучи ендокринологот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *