Електронските цигари може да предизвикаат низа болести

Според научниците, електронските цигари можат да предизвикаат нов бран на заболувања на белите дробови за десет години. Истражувачите од Институтот Френсис Крик (FCI) велат дека иако е – цигарите се побезбедно од пушењето цигари, долгорочните здравствени ризици се нејасни.

Околу 3,6 милиони луѓе во Британија пушат електронски цигари кои вообичаено ги користат поранешните пушачи за да им помогнат да се откажат од цигарите.
Професорот Чарлс Свантон, клинички научник во FCI и главен клиничар во Cancer Research UK, вели дека испарувањето претставува потенцијална закана за здравјето на луѓето.

„Мислам дека не можеме да кажеме дека испарувањето е нужно безбедна опција за откажување од пушење. Можеби е побезбедно, но тоа не значи дека е безбедно“, рече тој.
Истражувачите од FCI спроведоа студии за да разберат зошто некои од оние на кои им е дијагностицирани заболувања на белите дробови во ОК – околу еден од осум пациенти – се непушачи, и покрај тоа што пушењето е една од водечките причини за болеста. Тие користеле студии на луѓе и глувци кои ја мереле изложеноста на честички од загадување со саѓи во воздухот што можат да предизвикаат раст на заболувањата во белите дробови.

Нивните докази сугерираат дека патеката што предизвикува заболувања кај непушачите е различна од оние предизвикани од пушењето, за што се смета дека предизвикува директна мутација на ДНК .

Нивните наоди сугерираат дека иритантите како што е загадувањето на воздухот предизвикуваат воспаление, кое потоа е проследено со процес на заздравување кој ги „буди“ заспаните клетки кои можат да предизвикаат канцерогени мутации, а истражувачите се загрижени дека испарувањето може да го активира истиот процес. Иако научниците веруваат дека антиинфламаторните лекови би можеле да помогнат во запирање на процесот што може да предизвика заболувањето, тие предупредуваат дека тоа би можело да трае со години. Наоѓањето начини за блокирање или намалување на воспалението предизвикано од загадениот воздух ќе придонесе многу за намалување на ризикот од заболувања на белите дробови кај луѓето кои никогаш не пушеле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *