Заборавеното јадење од хиландарските монаси: Хранливо и здраво, зад манастирските ѕидини редовно се крчка

Во средниот век, исхраната зависила од многу фактори, пред се од нивото на производство на храна и предметната социјална класа. Бројот на видови растенија и животни кои се користат во исхраната била значително помал отколку денес, кога се проширија нови видови од другите континенти и развија сорти и начини на производство со поголем принос.

Така, средновековниот човек повеќе бил насочен кон природата, ловот, риболовот и употребата на повеќе растителни видови од природата со производство на земјоделски производи.

Се разбира, селаните јаделе поинаку од благородништвото и свештенството.
Јадењата од селаните билњ едноставни, но честопати и повкусни, па некои од нив традиционално се одржуваат до денес во сите делови на земјава. За разлика од селската кујна, која е зачувана само по традиција и ретки запишани рецепти, аристократската, а особено монашката, е заведена во бројни списи и специјални книги за готвење.

Тие потекнуваат и се уште се зачувани во бројни западноевропски манастири (во регионот во списите на манастирот Хиландар). Тие сè уште предизвикуваат внимание и примена во ексклузивните национални кујни.
И еве кое јадење беше најпознато! Подгответе го и вие!
Чорба од млад грав (Хиландар)
Боб и леќа се многу хранливи мешунки кои биле далеку покултивирани од гравот во средниот век. Денес, тие скоро целосно исчезнаа од нашите полиња и маси.

Состојки:
1/2 кг млад грав
главица кромид
2 лажици масло
сол
магдонос
ловоров лист
малку мелени
суви пиперки
1/2 лажица брашно

Подготовка: Пропржете ситно исечен кромид на масло, а потоа додадете го гравот и оставете го да врие додека не омекне целосно. Потоа додадете ги споменатите зачини, истурете половина лажица брашно, измешајте се во вода, а потоа варете уште 15 минути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *