За што е добар кимот?

Еден од најчесто користените зачини во готвењето е кимот. Го користиме за подготовка на маринади за месо, ароматизирање на мелено месо, во печива, супи и други. Покрај тоа што е вкусен зачин, кимот е познат по тоа што помага за подобрување на здравјето на мозокот, го стимулира ослободувањето на мајчиното млеко. Секако, не треба да претеруваме, но во умерени количини погледнете за што е добро.

1. Кимот е богат со железо, што го прави соодветен зачин за консумирање доколку страдате од анемија и слични заболувања како што се слабост, летаргија, недостаток на концентрација и вртоглавица.

2. Помага за подобрување на варењето. Семките од ким го стимулираат производството на ензими кои помагаат во разградувањето на макромолекулите како што се шеќерот, мастите, скробот и протеините. Се верува дека кимот во прав помага и при металоиди и варење.

3. Помага при кашлица. Со оглед на тоа што содржи антиоксиданси и витамин Ц, кимот помага при кашлица, но и при заболувања поврзани со астма. Последно, но не и најмалку важно, ја зајакнува одбраната на телото.

4. Кимот содржи антиканцерогени агенси како тимохидрохинон, тимокинон, тимол и дитимохинон. Содржи големи количини на есенцијални масла кои помагаат да се спречи оштетувањето на клетките од слободните радикали, сугерираат западните истражувања. Исто така, се верува дека неговото консумирање помага за подобрување на функциите на сите органи во телото.

5. Го подобрува квалитетот на спермата. Семките од ким содржат цинк, за кој е познато дека помага во подобрување на квалитетот на спермата. Исто така го подобрува расположението и помага при несоница

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *