Земањето рибино масло и витамин Д во бременоста го намалува ризикот од појава на Круп кај деца

Бебињата и малите деца имаат помала веројатност да развијат круп ако нивните мајки земале рибино масло и додатоци на витамин Д за време на бременоста, сугерира новото истражување.

Круп е честа вирусна инфекција на градниот кош што ги зафаќа дишните патишта на малите деца. Симптомите на состојбата вклучуваат „лаење“ кашлица, рапав глас и отежнато дишење.

Најчесто тоа е блага состојба, но на некои деца може да им треба болничко лекување и поддршка за дишење. Здраствениот систем им препорачува на сите родители да се јават на 111 доколку се сомневаат дека нивното дете има круп. Новото истражување претставено на Меѓународниот конгрес на Европското респираторно здружение во Барселона, Шпанија, покажа дека децата на мајките кои земале рибино масло за време на бременоста имаат 38 отсто помала веројатност да развијат круп од оние кои земале маслиново масло.

Студијата, предводена од д-р Никлас Брустад од Универзитетската болница во Копенхаген, набљудувала 739 жени кои биле бремени во 2010 година. Жените беа поделени во четири групи и им даваа додатоци дневно од нивната 24-та недела од бременоста. Едната група добила суплементи со високи дози на витамин Д и рибино масло, друга добила високи дози витамин Д и маслиново масло, третата добила стандардна доза витамин Д и рибино масло, а последната група земала стандардна доза витамин Д и маслиново масло. Децата на жените биле следени до три години, за кое време биле дијагностицирани 97 случаи на круп кај групата. Откриено е дека децата чии мајки земале рибино масло имаат 11 отсто ризик од развој на круп, во споредба со 17 отсто кај оние чии мајки земале маслиново масло.

Слично на тоа, кај мајките кои земале високи дози на витамин Д, децата имале 11 отсто ризик од круп, додека оние мајки кои земале стандардна доза имале 18 отсто ризик од болеста. Коментирајќи ги наодите, Брустад рече: „Во моментов не постои вакцина против патогенот што ја предизвикува оваа болест. Затоа, потребни се други превентивни стратегии, а мерките иницирани за време на бременоста може да бидат важни бидејќи круп се јавува кај бебиња и мали деца.
„Нашите наоди сугерираат дека витаминот Д и рибиното масло може да бидат корисни против круп во детството во доволно високи дози. Овие се релативно евтини додатоци што значи дека ова може да биде многу рентабилен пристап за подобрување на здравјето на малите деца“.

Истражувачите рекоа дека е нејасно зошто витаминот Д и рибините масла го имаат овој корисен ефект, но „можеби тие можат да го стимулираат имунолошкиот систем за да им помогнат на бебињата и малите деца поефикасно да ги исчистат инфекциите“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *