Зошто семките од сончоглед се толку корисни?

Линеното семе е вистинска суперхрана. Повеќето луѓе веројатно ги поврзуваат со детството, кога ваделе семиња заедно со другите деца од соседството. Можеби тогаш не сте им посветиле доволно внимание, но време е да го направите тоа. Ако некое време не сте ги јаделе вкусните семки, направете го тоа бидејќи тие имаат многу прекрасни здравствени придобивки.

Суровини или печени, семките од сончоглед се и вкусни и хранливи. Тие се исклучително богати со масти, протеини, витамини и минерали. Мала шака семки од сончоглед има околу 175 калории, 4,88 грама протеини, 3,9 грама влакна, 16 грама масти, според USDA, цитирана од healthdigest.com.

Покрај овие макроелементи, семките ги содржат и вредните елементи железо, цинк, селен, бакар, калиум, фосфор, витамини Е и Б. Семките од сончоглед се исто така многу богати со антиоксиданси и флавоноиди, кои имаат моќни антиинфламаторни својства. Цинкот и селенот се едни од најважните елементи за имунолошкиот систем. Ги забрзуваат процесите на заздравување и имаат имуностимулирачки својства, штитат од инфекции и учествуваат во синтезата на клетките на имунолошкиот систем.

Семките од сончоглед се одлична храна за енергија и кардиоваскуларно здравје. Антиоксидансите во нив го намалуваат холестеролот и поволно делуваат на работата на срцето и крвните садови. Витамините и минералите во семките од сончоглед го поддржуваат и кардиоваскуларното здравје. Тие имаат својство да го намалуваат крвниот притисок

Магнезиумот во семките од сончоглед игра суштинска улога во спроведувањето на нервните импулси од нервниот систем до мускулите, вклучувајќи го и срцето, кое ја регулира неговата работа, го балансира срцевиот ритам и крвниот притисок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *