Зошто спиеме на лева страна?

Сите знаат колку е важен спиењето за менталното и физичкото здравје. Експертите велат дека постојат пози на телото за време на спиењето кои имаат корисен ефект врз подобрувањето на нашата благосостојба.
Спиењето на левата страна помага во подобрувањето на функционирањето на дигестивниот систем, корисно е за кардиоваскуларниот систем и има голем број други предности.

Бенефиции за кардиоваскуларниот систем
Спиењето на левата страна му помага на срцевиот мускул да работи подобро, благодарение на подобрената лимфна филтрација и ја промовира циркулацијата на крвта. Сепак, постојат исклучоци. За оние со коронарна срцева болест или хронични болести на кардиоваскуларниот систем, се препорачува да се даде предност на спиење на десната страна.

Спиење за време на бременоста
Спиењето во оваа позиција помага да се ослободи товарот на грбот. Покрај тоа, во оваа ситуација, матката не вршела притисок врз црниот дроб, а циркулацијата на крвта на сите органи се подобрува.

Помага да се ослободиме од киселините.
Нашиот стомак се наоѓа десно, па спиењето на спротивната страна помага да се намали срцето.
Ја промовира циркулацијата на крвта
За оние кои имаат васкуларни болести или страдаат од проширени вени, подобро е да спијат на левата страна. Во оваа позиција, циркулацијата на крвта се подобрува, го намалува притисокот врз шуплата вени која поминува на десната страна на телото.

Кога треба да спиеш на десната страна?
Сите правила имаат исклучоци. Кај болестите на кардиоваскуларниот систем, луѓето кои страдаат од ненадејно прекинување на дишењето (апнеја), глаукома и голем број други болести, консултацијата со лекарот кој присуствува е неопходна за да се избере удобно и безбедно држење за спиење.

Како да научиш да спиеш во вистинската поза?
Спиј на спротивната страна од креветот од обично.
Внимавајте кога бирате душек, откажувајте се од цврстите опции, бидејќи кога спиете на страна, главниот товар паѓа на рамената и колковите и се разбира, важно е да се земат предвид индивидуалните карактеристики на вашето тело и треба да спиете во поза која ви помага да се наспиете најдобро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *