Изреки што не треба да ги кажувате кога вашето дете плаче

Солзи, врисоци, тропање. Апсолутно секој родител се соочил со нешто слично. И дури и ако се чини дека трпението на возрасен е безгранично, во одреден момент тој се скрши како одговор. Детската хистерија е тежок тест за двете страни.

Детето се обидува да се справи со бесот, огорченост и други чувства кои се уште тешко ги поднесува. Како одговор, родителот станува раздразлив, се чувствува виновен и често се губи помеѓу тоа што да прави, како ќе изгледа однадвор и што навистина може да помогне да се контролира ситуацијата.
И тука доаѓаат на помош детските психолози. Тие се децидни дека постојат три фрази кои родителите не треба да ги изговорат кога нивниот наследник е во таква состојба, бидејќи тие само ќе ја влошат ситуацијата.
Еве кои се тие:

Добро, што не е во ред? /Објасни што се случи!
Детето нема да објаснува! Можеби да може, немаше да биде хистеричен. И во состојба во која не е контролирана, таа воопшто не е подготвена да ги анализира своите мисли, чувства и состојба.
Наместо да ги барате причините, во овој момент подобро е да работите со неговите чувства. Можете да му кажете, на пример, дека гледате дека не е добро и дека му е тешко. И понудете му помош така што ќе го гушкате додека не се смири.
Многу примамлива фраза, особено кога можете да ја затворите вратата од таа соба и да не го слушнете неговиот плач. Сега, сепак, запомнете се себеси како дете и како се чувствувавте кога бевте емоционално нестабилни, а родителите ве праќаа во „прогонство“ каде што требаше да разберете смисла за вашето однесување.

Според психолозите, децата не можат да се смират. Тие се уште учат како да го прават тоа и засега ги контролираат своите емоции. Затоа, најдобрата опција е да одите со детето во неговата соба и да се обидете да му помогнете да се смири разговарајќи за неговите чувства и емоции.

Се е во ред
Таквите фрази, исто така, треба да се избегнуваат. Ги кажувате затоа што и самите се чувствувате непријатно – кога детето е вознемирено, сакате да биде добро. И потврдувајќи го ова, како да му објаснуваш: Се чувствувам лошо кога ти е лошо, па смири се, те молам.
Наместо тоа, подобро е да се вратите на фактите и да ги обликувате работите вака: Изгледате вознемирени, дали сте добро? Ова му овозможува на детето да разбере дека е нормално да доаѓа кај вас и кога е тажно и кога е среќно. Вака му давате до знаење дека го прифаќате во која било состојба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *