Имате бавен метаболизам, еве како да го препознаете

Woman with menstrual pain is holding her aching belly

Сигурно секој има пријател или роднина кој природно има забрзан метаболизам. Може да јаде што сака, да не вежба многу и секогаш да биде во одлична форма. За жал, повеќето луѓе ги немаат овие предности.
Метаболизмот игра важна улога во одржувањето на телото во живот. Неговото доцнење влијае на работата на сите органи и системи. Затоа, воопшто не е чудно што луѓето со бавен метаболизам не можат да ослабат дури и со строги диети и активни вежби. Но, постојат и други знаци на оваа состојба.

Проблеми со тежината
Луѓето кои пребрзо и без посебна причина се дебелеат, како и оние кои полека и болно го губат насобраниот вишок маснотии, најверојатно страдаат од бавен метаболизам. Оваа состојба најчесто е предизвикана од проблеми поврзани со производството на тироиден-стимулирачки хормон, кој го регулира функционирањето на тироидната жлезда и ги нормализира метаболичките процеси во организмот.
Исто така, јадењето премалку калории може да го забави вашиот метаболизам. Ова се должи на фактот дека телото, сфаќајќи го намалувањето на храната, ја намалува стапката на согорување на калории. Затоа, потребно е подолго време за да се ослободите од вишокот калории и да ги искористите како енергија.

Постојано сакам да јадам нешто слатко
Друг знак што може да укаже на бавен метаболизам е отпорноста на инсулин. Едноставно, телото не реагира на дејството на хормонот инсулин, кој пак служи за обработка на гликозата што доаѓа со потрошените јаглехидрати.Отпорноста на инсулин може да се манифестира во желбата за јаглени хидрати и шеќер. Со оглед на тоа што телото не може да ја апсорбира гликозата, му треба брзо согорувачка енергија од овој вид на храна за да функционира. Сепак, ова е маѓепсан круг, бидејќи колку повеќе се консумираат, толку е поголема веројатноста телото да ги претвори во вишок маснотии.

Влошување на кожата и косата
Бавниот метаболизам може да се препознае и по бројни надворешни знаци, како што се ненадејно обилно опаѓање на косата, сува и раздразлива кожа, груби и кршливи нокти. Овие симптоми се јавуваат како резултат на нарушена циркулација на крвта, недостаток на витамини и минерали, што може да е резултат на бавна апсорпција на хранливи материи – метаболички нарушувања.

Проблеми со менталното здравје
Недостатокот на производство на тироидни хормони во телото, една од главните причини за бавен метаболизам, може да влијае и на менталното здравје и на некои когнитивни способности. На пример, губењето на меморијата е типичен знак за метаболичко нарушување. Недостатокот на тестостерон може да влијае на либидото. Покрај тоа, нарушувањето на тироидната жлезда може да предизвика депресија. Кога сите функции во телото се забавуваат, расположението драстично опаѓа и се чувствува депресивно и тажно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *