ИНСУЛИНОТ И ИСХРАНА: Што може да се јаде кога телото ќе дојде во ситуација која е опасна по здравјето

Кога телото станува отпорно на инсулин, се обидува да се бори со производство на се повеќе и повеќе инсулин, што на крајот може да доведе до отпорност на инсулин. Оваа состојба може да се регулира со диета.
Симптомите кои укажуваат на отпорност на инсулин се:

Замор
глад,
Слаба концентрација.
Зголемување на телесната тежина, особено во пределот на стомакот,
висок крвен притисок,

Високо ниво на холестерол.
Ако инсулинската резистенција се развие во преддијабетес или дијабетес тип 2, симптомите ќе вклучуваат зголемено ниво на гликоза во крвта и повеќе од класичните симптоми на дијабетес тип 2.

Сосема е лесно да се намали отпорноста на инсулин. Интересно е што оваа состојба често може целосно да исчезне со промена на начинот на живот.
Што треба да јадете ако имате отпорност на инсулин?

1. Свежа храна

Изберете ја вистинската храна со низок гликемиски индекс, вклучувајќи свеж зеленчук, овошје, мешунки, житарки без глутен, јаткасти плодови, семки и висококвалитетни животински протеини.

2. Елиминирајте ги сите вештачки засладувачи

Вештачките засладувачи можат да го подигнат нивото на инсулин и да придонесат за отпорност на инсулин. Природни засладувачи кои можете да ги консумирате во умерени количини се стевиа, ксилитол, еритритол.

Многумина од нас изгубија контакт со она што е „слатко“. Треба да ги ресетираме нашите рецептори за вкус со намалување на внесот на слатки. Потоа повторно можевме да ја почувствуваме природната сладост на, да речеме, природна ванила или печени бадеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *