Интересни факти за бременоста и породувањето

Најубавиот период од животот на жената, бременоста, станува уште поубав кога ќе заврши со раѓањето на здраво бебе. Но, работите не одат секогаш како подмачкано, често се случуваат неверојатни работи, а и покрај се, животот победува!

Бебето кое се роди со најмала тежина и преживеа е Румаиса Рахман од Илиноис. Таа е родена со 270 грама тежина во 25-та недела од бременоста на 29 септември 2014 година. Во половина од случаите на предвремено породување, причината не е позната. Најдолгата бременост траеше една година.

Најтешкото преживеано бебе е родено во Италија во 1955 година, тешко 10.350. За споредба, родилната тежина од 2,5 до 4 килограми се смета за нормална. Причините за бебиња гиганти се патолошки – генетски, дијабетес, пренос, дебелина.
Близнаци се раѓаат приближно еднаш на 250 раѓања, тројки – на 10.000 и четворки – на 750.000. Во врска со се почестите бремености со ин витро оплодување, раѓањето на близнаци драстично се зголеми. 90% од новороденчињата не се раѓаат во терминот што го одредува гинекологот, туку околу 2 недели пред или после него.Околу 70% од трудниците се жалат на утринска мачнина во првиот триместар од бременоста. 60% од трудниците пушачи не се откажуваат од пушењето и покрај тоа што се предупредени за ризиците – раѓање на бебе со мала тежина, ризик од астма итн.

За да го истроши фетусот, на жената и требаат само 300 калории повеќе дневно, ова е, на пример, чаша јогурт со овошје. Нормално, бремената жена треба да добие не повеќе од 8-10 кг. 90% од паровите кои се обидуваат да имаат бебе го постигнуваат посакуваниот резултат до крајот на првата година од обидот. Раѓањата за време на викендот се најризични. Ова го објаснуваат намалениот медицински персонал за време на празниците. Многу жени за време на бременоста имаат поздрава и посјајна коса отколку пред да забременат. Ова се должи на хормоните. Среќата е краткотрајна, повеќето добиваат опаѓање на косата до третиот месец по раѓањето, тоа е обично привремено, улога играат напнатоста, недостатокот на сон, исцрпеноста.

Повеќето деца, според статистичките податоци, се раѓаат во вторник.
За време на бременоста, матката се шири 500 пати.
Отпечатоците од прстите на детето се формираат 3 месеци по почетокот на бременоста. Едно од 2000 деца се раѓа со заб.
Во Кореја, деветте месеци од бременоста се додаваат на возраста на детето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *