Испукани капилари – како да се справите со тоа?

Капиларите се најмалите и најфините структури низ кои се движи крвта. Тие ги поврзуваат артериските и венските делови на циркулаторниот систем.
Познато е дека поткожните капилари се шират и лесно се кршат. Во медицината, оваа состојба се нарекува телеангиектазија. Може да го зафати целото тело, но најчесто се појавува на нозете. Понекогаш се забележуваат скршени капилари околу носот, образите и брадата.

Зошто се случува ова? Како да се спречат телеангиектазии? Дали постојат начини да се заштитиме? Денес ќе одговориме на овие и на други прашања поврзани и со нашето здравје и со самодовербата.
7 превентивни мерки против скршени капилари

Ако сте склонни към образуване на телеангиектазии, трябва да избягвате консумацията на алкохол, кафе и други горещи напитки, които разширяват кръвоносните съдове.
Яжте повече плодове и зеленчуци – цитруси, сливи, грозде, броколи, спанак,червени чушки и други храни, богати на витамин С. Отдавна е доказано, че аскорбиновата киселина укрепва капилярите. Това, за което трябва да внимавате е плодовете и зеленчуците да не изобилстват с нитрати, които увеличават склонността към съдоразширяване.

Приемайте достатъчно фибри (от овесени ядки, моркови, грах, пълнозърнест хляб и други храни). Освен че спомагат за регулиране на телесното теглото, фибрите допринасят за укрепване на вените.
За нормализиране на кръвообращението и облекчаване на умората, всяка вечер повдигайте краката си в легнало положение над нивото на сърцето. Може да поставяте под глезените възглавница или навито одеяло.

Не стойте на едно място за дълго време, без движение. Правете упражнения и разходки. С тези мерки ще увеличите кръвната си циркулация.
Избягвайте продължителните слънчеви облъчвания и излагането на висока температура. Не забравяйте, че както силното затопляне, така и бързото преминаване от студено към топло, вреди на капилярите.
Ограничете обличането на тесни дрехи и носенето на обувки с високи токчета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *