Исчистете ги садовите од нерѓосувачки челик природно – без хемикалии!

Речиси и да нема кујна во која не можете да најдете барем едно тенџере, шерпа, тава од нерѓосувачки челик. На нив често можете да видите дамки од маснотии или вода, кои се грди и изгледаат многу неуредно.

Ако ги имате, не грижете се, овие совети ќе ви помогнат да се ослободите од нив лесно и без напор. Сè што ви треба се неколку работи што веќе ги имате во вашата кујна. Во простории како што се кујни и бањи. Сепак, често можеме да забележиме отпечатоци од прсти и дамки од вода на него.
Терминот „нерѓосувачки“ првенствено се користел за оние предмети кои имаат способност да издржат топлина и влага без да рѓосуваат. Иако овој материјал е цврст, грубите абразиви можат да го оштетат, по што наскоро ќе се појави ‘рѓа, па затоа е важно да научите како да го исчистите без да го уништите.
Со овие совети, ќе ги направите вашите предмети од нерѓосувачки челик чисти и сјајни, и што е најважно безбедни за употреба. Еве што ви треба:

Мека крпа
Благ детергент за миење садови
Алкохолен оцет
Сода
Како да исчистите сад од нерѓосувачки челик:
Проверете ги упатствата за употреба: Пред да го исчистите садот или апаратот од нерѓосувачки челик, проверете ги препораките на производителот. Го изгубивте вашиот водич? Не грижете се, обидете се да го најдете на интернет. Важно е да ги проверите упатствата за таа конкретна ставка, бидејќи постојат многу видови на нерѓосувачки челик кои можат да бидат повеќе или помалку издржливи, а некои од нив имаат проѕирна обвивка што може да се отстрани со одредени средства за чистење.

Проверете ги линиите на површината на вашиот предмет и избришете ги во таа насока, почнувајќи од горе па се до дното.

Брзо чистење: Во повеќето случаи, бришењето на предметот од нерѓосувачки челик со чиста крпа натопена во топла вода треба да помогне. Меѓутоа, за повеќе тврдоглави дамки, додадете капка детергент за садови во водата и избришете ја површината со овој раствор. Исплакнете со вода и исушете темелно. Чистење со пареа: можете да користите и чистач на пареа за стерилизирање на нерѓосувачки челик. Пареата ќе ја дезинфицира површината, која потоа може да се избрише со сува мека крпа. Бидејќи не’рѓосувачкиот челик може лесно да се изгребе, избегнувајте да користите додаток за четка или некој потврд алат за чистење.

Обидете се со оцет: за тврдоглави мрсни дамки или бигор, намачкајте мека крпа со разреден оцет 2:1 (две чаши вода, една оцет). Избришете ја целата површина од врвот до дното. Потоа исплакнете и исушете.

Пилинг со сода бикарбона: Тврдоглавите дамки на тенџерињата и тавите или работните површини од нерѓосувачки челик обично бараат малку повеќе внимание. Направете мека паста од сода бикарбона и вода и нанесете ја на дамката, а потоа оставете ја да отстои околу 20 минути. Потоа истријте го местото со крпа натопена во раствор од вода и детергент за садови. Исто така, важно е да користите мека крпа за да избегнете гребнатини. Исплакнете и исушете.
Со овие совети, ќе ги направите вашите предмети од нерѓосувачки челик чисти и сјајни, и што е најважно безбедни за употреба. Еве што ви треба:

Мека крпа
Благ детергент за миење садови
Алкохолен оцет
Сода
Како да исчистите сад од нерѓосувачки челик:
Проверете ги упатствата за употреба: Пред да го исчистите садот или апаратот од нерѓосувачки челик, проверете ги препораките на производителот. Го изгубивте вашиот водич? Не грижете се, обидете се да го најдете на интернет.

Важно е да ги проверите упатствата за таа конкретна ставка, бидејќи постојат многу видови на нерѓосувачки челик кои можат да бидат повеќе или помалку издржливи, а некои од нив имаат проѕирна обвивка што може да се отстрани со одредени средства за чистење. Проверете ги линиите на површината на вашиот предмет и избришете ги во таа насока, почнувајќи од горе па се до дното.

Брзо чистење: Во повеќето случаи, бришењето на предметот од нерѓосувачки челик со чиста крпа натопена во топла вода треба да помогне. Меѓутоа, за повеќе тврдоглави дамки, додадете капка детергент за садови во водата и избришете ја површината со овој раствор. Исплакнете со вода и исушете темелно.

Чистење со пареа: можете да користите и чистач на пареа за стерилизирање на нерѓосувачки челик. Пареата ќе ја дезинфицира површината, која потоа може да се избрише со сува мека крпа. Бидејќи не’рѓосувачкиот челик може лесно да се изгребе, избегнувајте да користите додаток за четка или некој потврд алат за чистење.

Обидете се со оцет: за тврдоглави мрсни дамки или бигор, намачкајте мека крпа со разреден оцет 2:1 (две чаши вода, една оцет). Избришете ја целата површина од врвот до дното. Потоа исплакнете и исушете.

Пилинг со сода бикарбона: Тврдоглавите дамки на тенџерињата и тавите или работните површини од нерѓосувачки челик обично бараат малку повеќе внимание. Направете мека паста од сода бикарбона и вода и нанесете ја на дамката, а потоа оставете ја да отстои околу 20 минути.

Потоа истријте го местото со крпа натопена во раствор од вода и детергент за садови. Исто така, важно е да користите мека крпа за да избегнете гребнатини. Исплакнете и исушете. Додадете сјај: За да ја задржите површината од не’рѓосувачки челик сјајна и заштитена од отпечатоци од прсти, додадете мала капка маслиново масло во крпата и притиснете ја на површината и размачкајте.
Потоа избришете го вишокот со сува крпа. Површината не треба да биде мрсна, а садовите ќе бидат подолго сјајни и нема да имаат отпечатоци од прсти
Додадете сјај: За да ја задржите површината од не’рѓосувачки челик сјајна и заштитена од отпечатоци од прсти, додадете мала капка маслиново масло во крпата и притиснете ја на површината и размачкајте.
Потоа избришете го вишокот со сува крпа. Површината не треба да биде мрсна, а садовите ќе бидат подолго сјајни и нема да имаат отпечатоци од прсти.
Со овие совети, ќе ги направите вашите предмети од нерѓосувачки челик чисти и сјајни, и што е најважно безбедни за употреба. Еве што ви треба:
Мека крпа
Благ детергент за миење садови
Алкохолен оцет
Сода
Како да исчистите сад од нерѓосувачки челик:
Проверете ги упатствата за употреба: Пред да го исчистите садот или апаратот од нерѓосувачки челик, проверете ги препораките на производителот. Го изгубивте вашиот водич? Не грижете се, обидете се да го најдете на интернет.

Важно е да ги проверите упатствата за таа конкретна ставка, бидејќи постојат многу видови на нерѓосувачки челик кои можат да бидат повеќе или помалку издржливи, а некои од нив имаат проѕирна обвивка што може да се отстрани со одредени средства за чистење.

Проверете ги линиите на површината на вашиот предмет и избришете ги во таа насока, почнувајќи од горе па се до дното.

Брзо чистење: Во повеќето случаи, бришењето на предметот од нерѓосувачки челик со чиста крпа натопена во топла вода треба да помогне. Меѓутоа, за повеќе тврдоглави дамки, додадете капка детергент за садови во водата и избришете ја површината со овој раствор. Исплакнете со вода и исушете темелно.

Чистење со пареа: можете да користите и чистач на пареа за стерилизирање на нерѓосувачки челик. Пареата ќе ја дезинфицира површината, која потоа може да се избрише со сува мека крпа. Бидејќи не’рѓосувачкиот челик може лесно да се изгребе, избегнувајте да користите додаток за четка или некој потврд алат за чистење. Обидете се со оцет: за тврдоглави мрсни дамки или бигор, намачкајте мека крпа со разреден оцет 2:1 (две чаши вода, една оцет). Избришете ја целата површина од врвот до дното. Потоа исплакнете и исушете.

Пилинг со сода бикарбона: Тврдоглавите дамки на тенџерињата и тавите или работните површини од нерѓосувачки челик обично бараат малку повеќе внимание. Направете мека паста од сода бикарбона и вода и нанесете ја на дамката, а потоа оставете ја да отстои околу 20 минути. Потоа истријте го местото со крпа натопена во раствор од вода и детергент за садови. Исто така, важно е да користите мека крпа за да избегнете гребнатини. Исплакнете и исушете.

Додадете сјај: За да ја задржите површината од не’рѓосувачки челик сјајна и заштитена од отпечатоци од прсти, додадете мала капка маслиново масло во крпата и притиснете ја на површината и размачкајте. Потоа избришете го вишокот со сува крпа. Површината не треба да биде мрсна, а садовите ќе бидат подолго сјајни и нема да имаат отпечатоци од прсти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *