Како да го заспиете вашето дете побрзо

Овој период од годината е навистима тежок особено за децата. Но, токму сега е најдобро време да се изгради соодветен вечерен ритуал кој ќе гарантира целосен сон за целото семејство. Ако сте трпеливи, амбициозни и доволно креативни, ќе можете да ги намалите изворите на вечерниот стрес за околу една недела. Запомнете дека човекот најдобро спие кога се чувствува сакан, смирен и заштитен. Ова, се разбира, не важи само за децата.

Мотивирајте го вашето дете да организира свој вечерен ритуал. Дајте му избор со прашања како „Дали попрво би облечете пижами или прво да ги измиете забите? Бидете трпеливи и вклучете пријатни искуства за малото дете, како читање приказни, преку кои тој ќе го поврзе времето на спиење како нешто пријатно.

Дозволете му на вашето дете да постави свој биолошки часовник. Изберете ја неговата играчка од сапуница за да дејствува како „тренер за спиење“. Предизвикајте го во „неговото име“ да ги затвори очите и да замисли дека е на добро место, нека зборува за своите соништа и внатрешни искуства. На овој начин и двајцата ќе му создадете навика да ги насочува мислите во позитивна насока, а и ќе бидете информирани за неговите секојдневни борби.

Грижете се за ентериерот во детската соба. Научниците советуваат да висат слики од луѓе на кои им се восхитуваме или ги сакаме бидејќи тоа ќе не исполнува со позитивна енергија секој пат кога ќе ги погледнеме. Така, семејните фотографии и цртаните ликови во форма на украси ќе му испратат визуелни сигнали на детето дека е сакано и среќно, со што се обезбедува длабок и мирен сон.

Отстранете го телевизорот, паметниот телефон или таблетот од градинката или барем нека биде правило за неупотреба најмалку еден час пред спиење. Не случајно овие уреди се една од најсериозните и најчестите причини за немирен сон, особено кај децата. Користете старомодни обични аларми, компензирајќи со избирање модел со атрактивен дизајн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *