Како да престанете да јадете кога сте под стрес?

Стресот може да влијае на навиките во исхраната и да предизвика таканаречено емоционално јадење. Тоа доведува до прејадување со вишок калории, а како што знаеме, тие пак доведуваат до прекумерна тежина со сите нејзини несакани ефекти, вклучително и опасните срцеви заболувања.

Ако често се предавате на овој нагон да јадете обилна, висококалорична и задоволувачка храна, тоа може сериозно да влијае на вашата тежина. Решението не е едноставно да престанете да јадете, туку да се справите со коренот на проблемот – управување со стресот.

Кога се стремите кон рамнотежа во животот и исхраната, тоа го олеснува управувањето со стресот. Не ја забранувајте вашата омилена храна засекогаш. Не се тепајте кога сте во искушение. Само прифатете дека оваа омилена висококалорична, слатка храна ќе биде нешто на што ќе се препуштите одвреме-навреме.

Хоби, прошетки, спортови, омилени активности, дружење со пријателите се само дел од начините за борба против стресот. Не можете да го отстраните од вашиот живот бидејќи го има насекаде во вашиот секојдневен живот. Наместо тоа, обидете се да управувате со тоа. Ако ви е тешко, нема ништо срамно или страшно да се обратите кај специјалист кој ќе примени личен пристап за стабилизирање на вашата психа.

Јадењето бавно и свесно, голтајќи го секој залак со внимание, ви помага да се храните здраво, здраво и внимателно. Ова ќе ве спречи да се прејадете бидејќи вашето тело ќе има доволно време да ги почувствува сигналите дека сте сити.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *