ЕВЕ КАКО Да се исфрли секретот од дишните патишта кај децата

Секрецијата во респираторниот тракт е честа ситуација кај децата во студените денови. Ова е резултат на поголем број на вируси кои ги напаѓаат респираторните органи. Прашање на мама:

Петгодишната ќерка има проблеми со белите дробови од својата седма месечна возраст. Потоа имала бронхиолитис, кој се повторил уште три пати во следните шест месеци. Речиси секоја вирусна инфекција е придружена со секрети во носот кои често се спуштаа до белите дробови, па вдишувањата беа многу корисни.

Детето било на профилакса со Singulair над 12 месеци и ситуацијата значително се подобрила – опструкциите се разредиле, а од 4-тиот роденден исчезнале. Откако оди во градинка често фаќа некој од вирусите и повторно добиваме секрети кои ги плука долго време, понекогаш и по две недели од почетокот на болеста. Тогаш белите дробови се чисти, педијатарот редовно го следи детето и никогаш нема опструкција, но кашлицата може да биде и упорна. Како што пристигнува постудено време, тоа се случува почесто. Пробавме разни сирупи и лекови, но без посериозен ефект. Така, имам неколку прашања за тоа како да ги исфрлам секретите од дишните патишта:

• Зошто детето има повеќе респираторни секрети во зима?
Ова е резултат на поголем број на вируси кои ги напаѓаат респираторните органи. Сакаат студено време, но затворените простори, каде што престојуваат многу луѓе и деца, го фаворизираат нивното ширење. Станува збор за респираторни вируси, има многу видови, а често се случува и кај децата слично да се манифестираат во вид на течење на носот, кашлица, а понекогаш и забрзано и отежнато дишење.
Речиси сите имаат една заедничка карактеристика – производство на секрет (слуз) во респираторниот тракт.

• Дали е ова навистина астма?
НЕ Е!
Астмата е болест каде што доаѓа до стеснување на дишните патишта – бронхијална опструкција! Кога овие бројни опструкции се повторуваат, се јавува астма. Бидејќи белите дробови на вашето дете се чисти, тоа значи дека нема стеснување на дишните патишта – бронхо-опструкција, значи не е астма

• Која е разликата помеѓу астмата и бронхитисот?
Бронхитисот има неколку видови, но ако бронхитисот се повторува и е придружен со бронхијална опструкција, тогаш тоа е всушност астма. Кога бронхитисот се јавува ретко, а е предизвикан од акумулација на секрет во бронхиите, тогаш не се работи за астма, туку за вирусно воспаление на бронхиите.

• Дали ова може да се претвори во пневмонија?
Тешко – шансата е мала!
Очигледно е дека вашето дете НЕМА секрети во долниот респираторен тракт, бидејќи тогаш тоа би било бронхитис или опструкција, но тогаш белите дробови НЕ се чисти!
Кога секретот подолго време останува во бронхиите (или бронхиолите) и НЕ е правилно исфрлен, постои ризик од пневмонија – пневмонија. Сепак, ова очигледно не е вашата „приказна“.

• Дали вдишувањата можат да помогнат?
Можам, не се сомневам во тоа!
Иако секретот е „висок“ (во носот, грлото и душникот – душникот), вдишувањата можат да помогнат, дури и кај постарите деца. Заблуда е дека инхалаторите се само за бебиња – тоа не е точно.

• Што треба да вдишува детето?
За почеток, доволно е да се вдишува со нормален солен раствор (0,9% NaCl). Ќе помогне да се „разблажи“ секретот и со тоа полесно да се исфрли (кашлање или голтање). Ова изгледа банално, но е одличен начин да му помогнете на детето.

• Колку долго и колку често треба да се прават вдишувањата?
Овде нема строги правила – три пати на ден, по околу пет минути, доволно е да се види како ќе реагира детето. Вдишувањата се прават ПРЕД (или помеѓу) оброците и НИКОГАШ после оброците. Доколку е потребно, бројот на вдишувања може да се зголеми – нема опасност од претерување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *