Како да се користи црковно масло или маслото од миро

Што е црковно масло
Во различни извори, можете да ги најдете термините: масло за светилки, масло, смирна и смирна. Сепак, второто не е свето масло, како што многумина веруваат. Смрека е маслиново масло. Во него се додаваат миризливи масла без лут мирис, на пример, роза. За време на подготовката на маслото, свештеникот чита молитви. Најмоќни се мешавините подготвени на моштите на светците.

Постојат неколку видови црковни масла. Тие се разликуваат во составот, методот на подготовка и целта.
Миро е мешавина од масло со ароматични билки и темјан. Може да содржи до 40 состојки, од кои едната дефинитивно ќе биде висококвалитетно масло. Поглаварот на црквата подготвува смирна. Се готви три дена. За да не гори маслото, виното од грозје е задолжително. Маслото од светилки е квалитетно маслиново масло, понекогаш со малку темјан. Мирото е смола од дрвја родени на Арапскиот Полуостров и Сомалија. Има упорна арома и пикантен вкус. Маслото од миро е поретко. Тоа нема никаква врска со црковните обреди.

Употреба на црковно масло
Во куќата, секое осветено масло се чува во близина на иконостасот. Не можете да го ставите во близина на предмети за домаќинството и меѓу козметиката. Маслото за светилки се истура во светилка со икони и се става пред иконите. Ова е неговата единствена цел.
Маслото се користи во црковните ритуали како што се крштевање, брак и помазание на важни гости.
Миро – почесто се користи за време на крштевањето.
Во случај да сте болни или загрижени за нешто:
додадете неколку капки во храната;
помажете го челото или дел од телото што се мачи со крстовидно движење;
во случај да не ги знаете молитвите, молете се со свои зборови. Ако се подготви масло на светите мошти, ќе биде поефикасно да се читаат молитви, обраќајќи му се на светецот на чии мошти беше извршена церемонијата;
избришете мало парче ткаенина со масло, нанесете го на болните места. Кога ќе стане неупотреблив, мора да се изгори.

Најсолено масло е маслото, кое се осветува за време на литија или вадење. Маслото од миро и смолата имаат многу лековити својства и често се користат во народната медицина и козметологијата.
Додека се прашувате како да користите свето масло од Црквата, не заборавајте за моќта на верата. Ова е единствениот начин да се постигне позитивен резултат. Садови со масло може да се најдат во секоја голема катедрала или храм. Не секој знае што е и за што се користи. Иако оваа течност е позната по своите лековити својства, во црквите се користи само за помазание. Значењето на зборот „масло“ во превод од грчкиот дневен ден е маслиново масло. Тоа беше овој вид на масло што првично се користеше за помазание обреди. Во иднина, за оваа постапка, тие почнаа да користат какви било растителни масла, вклучително и вазелин.

Што?
Светото масло се нарекува масло. Го добиваат на многу тежок начин. Прво, треба да соберете смирна од која зрачат некои икони и мошти на светци. После тоа, се додава во зеленчук (маслиново) или течен парафин. Покрај тоа, маслото за светилки се капе во овие композиции од светилки што не се гаснат лоцирани строго до иконите. Добиената вискозна течност се истура во посветени садови и се продава.
Најчесто, верниците користат масло за лекување од разни заболувања. Може да се користи за лекување и деца и возрасни. За да постигнете позитивен ефект, треба да знаете како правилно да го користите маслото.

Лековитата моќ на маслото – што е тоа?
Маслото може да биде секое масло што е осветено. Сега треба да дознаете за неговите својства. Прво, осветеното масло ја подобрува физичката состојба, го ублажува синдромот на болка, ја ублажува главоболката. Второ, смирува. Ефектот од користењето на таквото масло доаѓа многу брзо и трае долго време. Најмоќните лековити својства ги поседува маслото добиено по помазанието. Многу луѓе кои страдаат од болести доаѓаат во црква на денот на церемонијата за подоцна да го искусат чудесното влијание врз себе.

Маслото, кое беше осветено кај светилките на места со голема моќ, исто така се смета за моќно. Истото се вели и за светото масло, кое било донесено заедно со моштите на православните светци и икони. За да се ослободите од главоболки, треба да се примените на храмовите. Во случај на тешки алергии, егзема и осип на кожата, оштетените области на кожата се третираат со газа или памук натопена во светиот состав. После тоа, тампонот или газата е нужно изгорена! Фрлањето на нив е строго забрането.

Црковното масло е погодно за лекување на сите болести. Тој дури може да излечи неплодност. За да го направите ова, доволно е да го нанесете на долниот дел на стомакот. Треба да го чувате маслото дома до иконите. Важно е да се запамети кога користите масло дека таквото масло не треба да се става во фрижидер или во близина на силни извори на топлина (печка, батерија, уреди за греење), но ова е вистина. Ова може негативно да влијае на неговите својства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *