Како да се справите со проблемите со зглобовите?

Можеме да ја ублажиме болката во зглобовите со земање лекови против болки или да им помогнеме да закрепнат со додатоци.

Глукозамин сулфат, куркума, рибино масло (омега-3 масните киселини во него), хондроитин и босвелија се додатоци кои помагаат да се справат со проблемите со зглобовите и да се ублажат болките.
Глукозамин сулфат
Глукозаминот е природна компонента на ‘рскавицата (еластично ткиво што ги штити нашите коски во зглобовите). Се наоѓа и во течноста околу зглобовите. Го поддржува здравјето на ‘рскавицата помагајќи да се синтетизираат протеини и масти кои ја поправаат кога е оштетена.

Глукозаминот спречува коските да се тријат една со друга и да предизвикаат болка и воспаление. Така, помага и во спречување на распаѓањето на ‘рскавицата што често се случува со артритис.
Глюкозаминът се използва от организма ни за производството на други вещества, участващи в изграждането на сухожилия, връзки и хрущяли, както и ставната течност, намираща се около ставите, и произвеждаща се от синовиалната мембрана.

Од каде може да се екстрахира глукозамин?
Глукозаминот го има на пример од ракови, јастози, ракчиња, лангустин и други. Може да се произведува и синтетички и да се купи како додаток во форма на капки или во капсула.

Земањето додатоци на глукозамин може да го подобри нашето здравје, особено за болки во зглобовите предизвикани од артритис.

Додатоци за болка во зглобовите може да содржат два типа на глукозамин: глукозамин хидрохлорид и глукозамин сулфат. Глукозамин сулфатот има поголем ефект во подобрување на симптомите и болката предизвикана од остеоартритис.
Приемът на добавки с глюкозамин може да подобри здравето ни, особено при болки в ставите, причинени от артрит.

Превенција на срцеви заболувања
Точната причина за врската не е позната, но истражувачите сугерираат дека глукозаминот може да го намали воспалението со намалување на нивото на Ц-реактивниот протеин во крвта, показател за воспаление.
Ревматичен артритис
Автоимуна болест која се карактеризира со воспаление на зглобовите може да влијае и на ткивата околу нив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *