Како побрзо да ја изгубите телесната тежина по породувањето

Да се ​​биде мајка е најголемата среќа што ве исполнува со позитивни емоции. Во исто време, не можеме да се залажеме дека тоа не ни го одзема речиси целото слободно време за нас самите.
Мораме да се лишиме од фитнес, правилна исхрана и доволно сон. Мајчинството понекогаш се претвора во многу монотони активности – хранење, капење, пресоблекување, перење, пеглање пелени итн.

Ако природата ви дала добри гени, тогаш тешко дека сте се здебелиле повеќе од 10-12 кг. за време на бременоста. Така можете лесно да се вратите во форма за само неколку месеци. Меѓутоа, во последно време сè почесто сме сведоци на многу поинакво сценарио. Зголемувањето на тежината за време на бременоста е многу повеќе отколку што треба, а процесот на слабеење е исклучително бавен. Меѓутоа, ако сте се здебелиле многу за време на бременоста?

Што да направите ако пред бременоста сте имале нормална фигура, а по породувањето е 20 килограми одозгора. Најверојатно, таквата личност веќе имала многу штетни навики во исхраната. Ако пред бременоста тоа не доведе до промени во вашата тежина, тогаш хормоналните промени може да дадат сличен резултат.
Се верува дека за да може доилката со прекумерна тежина да изгуби тежина, таа едноставно не треба да додава 500 калории по лактација, односно околу 2000 калории дневно

На крајот од доењето, калориите повеќе не се користат за производство на млеко и многу е важно навреме да се префрли на поекономична исхрана.
Ако тежината била висока и пред раѓањето?

Има и жени кои страдаат од вишок килограми уште пред да се породат.
Во такви случаи веќе може да се зборува за одредени болести, во врска со кои нема шанси диетата и малку вежбање да доведат до посакуваните резултати, па дури и да испаднат штетни.

Тогаш ви треба помош – преглед од специјалисти – ендокринолози, нутриционисти, гастроентеролози а понекогаш дури и психолози и психотерапевти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *