Како правилно да го чуваме овошјето

Луѓето го складираат своето овошје на различни начини, што го отежнува малку да се знае што е правилно, а што не. На пример, црешите ги оставам на тезга, тетка ми – во фрижидер. Ги чувам сите мои јаболка во фрижидер, но мајка ми ги става во сад на масата во кујната. Исто така, ако правилно го складираме нашето овошје, можеме да го намалиме отпадот од храна, што само по себе е доволна причина да ја прочитате оваа статија и да се информирате.

Јаболкото
Јаболката зрее побавно на 0 степени. Тие произведуваат многу етилен, така што тие имаат тенденција да созреваат побрзо ако се стават до друг пулт. Каде да ги чувате: Во најстудениот дел од вашиот фрижидер во пластична кеса со дупки. Пополнете 3/4 од просторот со јаболката, оставајќи ја преостанатата 1/4 за да дозволи воздухот да циркулира во и околу обвивката. Пластичната кеса помага да се контролира влажноста бидејќи фрижидерите често имаат мала влажност. Трајност: 1-12 месеци, во зависност од поволните услови за складирање.

Портокалите
Портокалите не продолжуваат да созреваат откако ќе се наберат, поради што треба да се чуваат помеѓу 4-7 степени. Каде да ги чувате: Во сад на шалтер доколку планирате да ги јадете во рок од една недела. Ако не, чувајте ги во фрижидер, во близина на вратата.

Бананите
Бананите можат да растат во просторија од 13 – 15 степени и да произведуваат етилен (но не толку колку јаболката). Тие продолжуваат да созреваат дури и откако ќе се наберат, па ако ги оставите во фрижидер ќе им се промени вкусот и текстурата. Каде да ги чувате: На тезга, додека овошјето не е целосно зрело. Потоа можете да ги ставите во фрижидер за да им го продолжите животот доколку не сте ги изеле. Трајност: 2-5 дена надвор и уште 5-7 дена во фрижидер.
Рок на траење: 1 недела надвор и 2-3 недели подолго – во фрижидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *