Кафето го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести

Пиењето две до три шолји дневно од повеќето видови кафе може да ве заштити од кардиоваскуларни болести и рана смрт, покажа новото истражување. Пиењето две до три шолји дневно од повеќето видови кафе може да ве заштити од кардиоваскуларни болести и рана смрт, покажа новото истражување. Резултатите сугерираат дека благ до умерен внес на мелено, инстант кафе и без кофеин треба да се смета за дел од здрав начин на живот“, рече авторот на студијата Питер Кистлер, раководител на клиничкото електрофизиолошко истражување на Институтот за срце и дијабетес Бејкер и шеф на електрофизиологијата во болницата Алфред. во Мелбурн. Истражувачите откриле „значително намалување“ на ризикот од коронарна срцева болест, конгестивна срцева слабост и мозочен удар за сите три вида кафе. Сепак, само меленото и инстант кафе со кофеин го намалува ризикот од неправилно чукање на срцето наречено аритмија. Кафето без кофеин не го намалува тој ризик, се вели во студијата објавена во средата во European Journal of Preventive Cardiology.

„Дали кафето ве прави здрави или поздравите луѓе конзумираат кафе? праша таа. „Потребни се рандомизирани контролирани испитувања за да се докаже врската помеѓу кафето и кардиоваскуларното здравје“. Меленото кафе со кофеин најмногу го намалува ризикот
Студијата користеше податоци од Biobank, истражувачка база на податоци која ги содржеше преференциите за консумирање кафе на речиси 450.000 возрасни лица кои на почетокот на студијата немаа аритмија или други кардиоваскуларни болести. Тие беа поделени во четири групи: оние кои уживаа во мелено кафе со кофеин, оние кои избраа кафе без кофеин, оние кои претпочитаа инстант кафе со кофеин и оние кои воопшто не пиеја кафе. По просечно 12,5 години, истражувачите ги разгледаа медицинските досиеја и смртните записи за извештаи за аритмија, кардиоваскуларни болести, мозочен удар и смрт. По прилагодувањето на возраста, дијабетесот, етничката припадност, високиот крвен притисок, дебелината, опструктивната ноќна апнеја, сексот, статусот на пушење и консумирањето чај и алкохол, истражувачите открија дека сите видови кафе се поврзани со намалување на смртноста од која било причина.

Фактот дека и кафето со кофеин и без кофеин е корисно „може да сугерира дека не е само кофеинот што потенцијално може да го објасни секое поврзано намалување на ризикот“, рече Дуан Мелор, регистриран диететичар и виш наставник на Медицинскиот факултет на Универзитетот Астон во Бирмингем во Велика Британија, во соопштението. Тој не бил вклучен во студијата. „Кофеинот е најпознатата состојка во кафето, но пијалокот содржи повеќе од 100 биолошки активни компоненти“, рече Кистлер, кој има заеднички состаноци како професор по медицина на Универзитетот во Мелбурн и Универзитетот Монаш. „Веројатно е дека соединенијата без кофеин се одговорни за позитивните односи забележани помеѓу пиењето кафе, кардиоваскуларните болести и преживувањето“, рече Кистлер. Пиењето две до три шолји кафе на ден е поврзано со најголемото намалување на раната смрт, во споредба со луѓето кои не пиеле кафе, се вели во соопштението. Консумирањето мелено кафе го намалува ризикот од смрт за 27%, проследено со 14% за безкофеинско и 11% за инстант кафе без кофеин. Врската помеѓу кафето и намалениот ризик за срцеви заболувања и мозочен удар не беше толку силна: пиењето две до три шолји дневно мелено кафе го намалува ризикот за 20%, додека истата количина кафе без кофеин го намалува ризикот за 6% и инстант за 9%.

Податоците се сменија кога станува збор за влијанието на кафето врз неправилно чукање на срцето: четири до пет шолји дневно мелено кафе со кофеин го намалуваат ризикот за 17%, додека две до три шолји дневно инстант кафе ја намалуваат веројатноста за аритмија за 12%, се вели во соопштението.
Потребна е повеќе студија. Ограничувањето на студијата беше тоа што потрошувачката на кафе беше само-пријавена во еден момент во времето, рече Анет Кридон, нутриционист и менаџер во Британската фондација за исхрана, која делумно е финансирана од производители на храна, трговци на мало и компании за услуги на храна. Оваа студија имаше просечен период на следење од 12,5 години во текот на кој многу аспекти на исхраната и начинот на живот на учесниците можеби се променија“, се вели во соопштението на Creedon.
Покрај тоа, кафето може да предизвика негативни несакани ефекти кај некои луѓе, додаде таа. Луѓето со проблеми со спиењето или неконтролиран дијабетес, на пример, треба да се консултираат со лекар пред да додадат кофеин во нивната исхрана.

Овие негативни несакани ефекти „може да бидат особено релевантни за поединци кои се чувствителни на ефектите на кофеинот“, рече Creedon. „Оттука, наодите од оваа студија не укажуваат дека луѓето треба да почнат да пијат кафе ако веќе не го пијат или дека треба да ја зголемат потрошувачката“.
Повеќето студии се фокусирани на здравствените придобивки од црното кафе и не ги земаат предвид дополнителните шеќери, креми, млеко и преработени адитиви кои многу луѓе ги користат во кафето.
„Едноставна шолја кафе можеби со малку млеко многу се разликува од големо лате со вкус на сируп и додаден крем“, рече Мелор.
Додавањето шеќери и млечни масти во кафето може да ги намали нивните здравствени придобивки, велат експертите. – Adobe Stock Покрај тоа, начинот на кој се приготвува кафето може да влијае и на неговите придобивки за здравјето. Филтрираното кафе фаќа соединение наречено кафестол кое постои во мрсниот дел од кафето. Кафестолот може да го зголеми лошиот холестерол или ЛДЛ (липопротеини со мала густина).

Меѓутоа, со користење на француска преса, турска кафемат или варено кафе (како што често се прави во скандинавските земји), не се отстранува кафестолот. И, конечно, придобивките од кафето не се однесуваат на децата – дури и адолесцентите не треба да пијат кола, кафиња, енергетски пијалоци или други пијалоци со каква било количина на кофеин, според Американската академија за педијатрија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *